Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski Katliamı’nın 8’inci yılında Mülkiye Kültür Merkezi’nde “Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla” başlıklı söyleşi düzenledi. Moderatörlüğünü Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) eski Başkanı Yavuz Önen’in yaptığı söyleşide, Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Abdulllah Koç ve Ömer Faruk Gergerlioğlu konuşmacı olarak katıldı.
BİLGEN: ACILARDAN BİR ŞEY ÇIKARMAK GEREKİYOR
İlk olarak söz alan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, “Bu ve benzeri katliamlar karşısında sadece siyasi iktidarı eleştirerek içinden çıkmayız. Örgütlü mücadele alanlarının tamamı toplumu haksızlık karşısında direngen hale getirmekse, demek ki biz bunu yapamıyoruz. Artık sadece eleştiri ile gidebileceğimiz bir yerin kalmadığı kanaatindeyim” dedi.
Mücadelenin sadece acıları konuşmakla yürütülmeyeceğini aktaran Bilgen, “Acılardan bir şey çıkarmamız gerekiyor. Elimizdeki imkanları konuşmamız lazım. Somut net hedefler ortayı koyup iktidarı yıkmaya gücümüz yetmiyorsa bile günlük hayatta iktidar adına hareket ederek bize hayatı zehir etmeye çalışan kurumlara tek tek karşı çıkmamız gerekir” ifadelerini kullandı.
KOÇ: DAHA GENİŞ MÜCADELE ŞART
Söz alan HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ise, Türkiye’deki yargı sistemindeki siyaset etkisine dikkat çekti. Koç, “Roboski Katliamı, Meclis araştırma sürecinde bir ‘operasyon kazası’ olarak değerlendirildi. Yapmış oldukları katliama ancak bu tanımlamayla nokta koydular. Bu siyasal iktidarın tek katliamı mı? Hayır” şeklinde konuştu. Türkiye’de son 20 yıldır sistemli bir şekilde katliamların devam ettirildiğine dikkat çeken Koç, “En son 25 gün önce Ağrı’nın Tutak ilçesinde bir sivil katledildi. İnşaat işçisiydi, eline baktık daha kireç izleri duruyordu. Ama terörist olarak ilan edildi. Roboski’de 34 kişinin canına kıyan sistem daha 25 gün önce bir kişinin canına daha kıydı” diye belirtti.
Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi’nin (AİHM) hak ihlali konusunda son süreçte verdiği kararlara ilişkin de konuşan Koç, “Neoliberal anlayışın AİHM’in iradesine yansımış halini görüyoruz. Hak ihlallerini artık AİHM kararlarında bile bulamıyoruz. Daha bağımsız bir şekilde hakları savunabilecek mahkemelere ihtiyaç var. Mücadeleyi bu yönde de vermek gerekiyor ki bu tür katliamlar sessiz kalmasın. Daha geniş bir mücadele vermek gerekiyor” dedi.
GERGERLİOĞLU: BİRÇOK RAPOR DEPOLARDA ÇÜRÜYOR
Türkiye’deki cezasızlık politikasına dair neler yapılabileceğinin konuşulması gerektiğine dikkat çeken HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, “Roboski Katliamı’nda yaşanan cezasızlıkları çok iyi biliyoruz. Ermeni Soykırımı’nın üzerinin nasıl kapatıldığını, Hrant Dink’in nasıl öldürüldüğünü, katliamları gündeme getiren Tahir Elçilerin nasıl katledildiğini biliyoruz” dedi. Roboski Katliamı’nda ölen her bir insanın hayalleri olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, “Hepsi bir anda ortadan kaldırıldı ama ananlarının gözyaşları bitmedi. Biten yargı karşısında vicdanların ne diyeceğini söylememizi bekliyorlar” dedi.
Roboski Katliamı aydınlatılmadığı için 1990’lı yıllara geri dönüldüğünü dile getiren Gergerlioğlu, şunları söyledi: “28 kişi kaçırıldı ve kimse bunun hesabını vermiyor. Şubat ayından Eylül ayından bu yana AİHM kaçırılan kişileri sordu ama Türkiye cevap veremedi. Belgelemelere rağmen üstü örtülüyor. O gün cezalandırılmadıkları için bugün bunlar yaşanıyor. İnsanlar 23 yaşında 46 yıllık cezalar alıyor. Ama her yolla mücadele edeceğiz başka çaresi yok. Cezasızlığa karşı duyarlılığımızı artıracağız ve bu hali kabul etmeyeceğiz. İktidarlarının çok uzun süreceğini sanmıyorum. Mutlak suretle cezalandırılacaklar. Birçok rapor meclisin depolarında çürüyor. İşlerine gelmediği için bunları açıklamıyorlar. Hedefimiz bu raporların peşine düşmek ve gün yüzüne çıkarmak olmalıdırk.”
ÖNEN: SUÇLULARI YARGILAYACAĞIZ
Söyleşi sonunda söz alan TİHV eski Başkanı Yavuz Önen, “Şu anda mahşeri yaşıyoruz. Sosyal tabanı bilgilendirme meselesi yapılacakların başında gelmesi gereken bir mesele. Katliamda donarak ölenler var. Katır sırtından cenazeleri taşıyorlar. Bunlar insanlığa karşı suçlardır” dedi. “Biz Roboski kayalıklarındayız” diyen Önen, “Suçluları biz yargılayacağız. Ama onlara şunun sözünü de veriyoruz, insan hakları hukukuna uygun bir yargı süreciyle yargılayacağız” diye aktardı.
Söyleşi Ümit Kıvanç’ın Roboski Katliamı’nı anlatan “Ağlama anne, güzel yerdeyim” belgesel gösterimiyle son buldu. (MA)
Kaynak: http://aktifhaber.com/siyaset/iktidarlarinin-uzun-surecegini-sanmiyorum-mutlakla-cezalandirilacaklar-h141151.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder