2017 yılı Türkiye raporunda, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra, “Sivil liderlerin, güvenlik güçleri üzerinde etkili bir kontrol sağladıkları ve darbe girişimine yanıt olarak Olağanüstü Hal ilan ederek, binlerce polis ve askeri personelin görevden alındığı” ifade edildi.
Raporda, gözaltına alınan şahısların işkence gördüğü iddiaları en önemli insan hakları sorunu olarak gösterildi.
200 ülke için ayrı ayrı hazırlanan raporda Türkiye’ye 64 sayfa ayrıldı.
Türkiye’nin yıl boyunca önemli siyasi zorluklar yaşadığını belirten ABD Dışişleri Bakanlığı, OHAL’in sürekli uzatıldığına dikkat çekerek, “bu durumun, toplum ve kurumlar üzerinde birçok temel özgürlüklerin kısıtlanmasına neden olduğunu”savundu.
“AĞIR HAK İHLALLERİ VAR”
Raporda Türkiye’deki en temel hak ihlalleri şöyle sıralandı:
Raporda Türkiye’deki en temel hak ihlalleri şöyle sıralandı:
“Gözaltına alınanların polis gözetiminde işkenceye uğradığı iddiası; zorla kaçırılma iddiaları; aralarında milletvekilleri ve iki ABD konsolosluk çalışanının da olduğu onbinlerce kişinin terör örgütleri ile bağlantılı oldukları veya yasal barışçıl açıklamaları yüzünden OHAL şartları altında gözaltına alınması ve tutuklanması; yargı bağımsızlığına yürütmenin müdahalesi; adil yargılanma ve yargı sürecini etkileme; aralarında çokça seçilmiş milletvekili de olan siyasi tutsaklar; çok sayıda gazetecinin tutuklanması, medya kuruluşlarının kapatılması, hükümet politikalarını veya yetkilileri eleştirmenin suç kabul edilmesi, websitelerinin ve içeriklerinin engellenmesi gibi ifade ve medya özgürlüğüne getirilen sert sınırlamalar; toplanma ve gösteri yapma özgürlüğüne getirilen ağır kısıtlamalar; seyahat özgürlüğüne müdahale; LGBTI kişilerine ve azınlıklarına yönelik şiddet olayları.”
ŞÜPHELİ ÖLÜMLER
ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye 2017 İnsan Hakları Raporu’nda dikkat çekilen konuların başında ‘şüpheli ölümler’ geliyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye 2017 İnsan Hakları Raporu’nda dikkat çekilen konuların başında ‘şüpheli ölümler’ geliyor.
59 yaşındaki Davut Türkel’in 3 Ağustos 2017’de polis gözetiminde ölmesi rapora giren örneklerden biri.
“13 Temmuz’da polis baskınıyla Gülen hareketine yönelik soruşturma kapsamında 90 kişiyle birlikte gözaltına alınan Türkel 12 gün gözaltında kaldıktan sonra hakim karşısına çıkmadan önce hastaneye kaldırıldı ve 9 gün komada yattıktan sonra hayatını kaybetti. Otopsi raporu Türkel’in beyin kanamasından öldüğünü doğruladı. Ancak polis mahkeme merdivenlerinde düştüğünü ve kafasını vurduğunu iddia etti. Türkel’in ölümünü şüpheli görenler iki polis nezaretinde mahkemeye giden birisinin nasıl düşüp kafasını merdivenlere çarptığını soruyor.”
BRUNSON DAVASI DA RAPORDA
Raporda ayrıca, İzmir’de yargılanmasına başlanan Amerikalı papaz Andrew Brunson’ın durumu da ele alınıyor.
Raporda ayrıca, İzmir’de yargılanmasına başlanan Amerikalı papaz Andrew Brunson’ın durumu da ele alınıyor.
Raporda Brunson için, “ABD vatandaşı ve bir Hristiyan lider olan Andrew Brunson, Ekim 2016’da silahlı terör örgütü üyeliği, casusluk ve hükümeti devirme girişiminde bulunma suçlamaları ile tutuklandı. Savcının Brunson aleyhine gösterdiği delillerin çoğunun siyasi motifli ve güvenilmez olduğuna inanılıyor.” ifadeleri kullanılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder