Seda Taşkın’ın ilk duruşması Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı çok sayıda gazeteci takip ederken, duruşmaya Taşkın’ın avukatları Gulan Çağın Kaleli, Rıdvan Konak, Ebru Akkan katıldı. Taşkın’ın Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses Ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandığı duruşma kimlik tespiti ile başladı.
SEDA İSMİ KOD İSİM OLDU!
Taşkın'a mahkeme tarafından sorulan ilk soru "Seda" isminin kod olup olmadığı oldu. Hakime cevap veren Taşkın, “Seda ismim kod isim olarak iddianameye geçmiş. Seda ismi ailemin kullandığı isimdir. Doğduğumdan beri bu ismi kullanıyorum. Cezaevi'nde annemle yaptığım ilk telefon konuşmamda da annem bana Seda diye hitap etti" dedi. Mahkeme heyetinin Muş'a neden geldin? sorusunu yanıtlayan Taşkın, "Ben Ankara’da gazetecilik yaptım. Gazetecilik faaliyetleri doğrultusunda Muş’a geldim. Zannediyorum ki bir gazeteciye neden bir kente veya ile gittiği sorusu sorulmaz” cevabı verdi.
'ÇALIŞTIĞIMIZ AJANSLAR YASALDIR'
Taşkın’a hakim tarafından KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve Mezopotamya Ajansı’nda çalıştığının sorulması üzerine Taşkın, “Benim çalıştığım iki ajans da yasal ajanslardır. Mezopotamya Ajansı halen faaliyet yürüten yasal dayanağı olan bir ajanstır. İkisinin de basın kartlarını kullandım. Bu kartlarla TBMM’ye dahi girdim” diye belirtti.
'DAİŞ’İN KATLİAMLARI DİKKATİMİ ÇEKER'
Varto’ya neden gittiği sorulan Taşkın, savunmasını şöyle açıkladı: “İlk gittiğim yer Varto oldu. Varto’da bir Kültür Derneği vardı ve oraya gittim. Varto’nun neyinin meşhur olduğunu, doğa güzelliklerini ve tarihsel yerlerini sordum. Onların haberini yapma amacındaydım. Bunlar benim mesleğimin bir parçası. Örgüt adına propaganda yaptığım söylenilmiş. Buna gerekçe olarak da sosyal medya paylaşımlarım gerekçe gösterilmiş. Türkiye’de çalışan bir gazeteciyim elbette DAİŞ’in Ortadoğu’da kadınlara, çocuklara yönelik yaptığı katliamlar dikkatimi çeker ve bunları paylaşabilirim. Muş’ta 4 gün boyunca gözaltında kaldım. Bu 4 günlük gözaltı sürecim boyunca hem fiziki hem psikolojik şiddete maruz kaldım. Çıplak arama dayatıldı bunu kabul etmediğim de ise bunun zorla yapılacağı söylenildi. Hastaneye gidip gelirken ring aracına binmek istemediğimde fiziki olarak darp edildim. Gözaltı süresi boyunca bana mesleğimle ilgili bir şey sorulmadı. Sürekli mesleğim dışında yoruma açık şeyler soruldu. Bunlar bana kabul ettirilmeye çalışıldı. Suç içerikli bir faaliyet içerisinde bulunmadığım iddianamede de anlatılıyor. Basın özgürlüğü, kişi hürriyeti ve halkın haber alma hakkı vardır. Benim bütün faaliyetlerim bu amaçla olmuştur.”
İHBARDAN 20 DAKİKA SONRA YERİ NASIL TESPİT EDİLDİ?
Taşkın’ın ardından savunma yapan Avukat Gulan Çağın Kaleli, iddia makamının hazırladığı iddianameye katılmadıklarını belirterek, “Usule uygun bir iddianame hazırlanmamıştır. Dosyada ciddi eksikler var. Terörle Mücadele Şubesi’nde önce dosya hazırlanıyor ardından gözaltının gerçekleştiğini görüyoruz. Müvekkilim hakkında 16.40’ta mail yoluyla bir ihbar yapılmış. Her ne hikmetse kolluk kuvvetleri yapılan ihbardan 20 dakika sonra müvekkilimin Muş’ta hangi adreste olduğu, ne yaptığını tespit etmiş ve gidip orada gözaltına almıştır" diye açıklık getirdi.
‘İHBAR MAİLİ EMNİYETTEN ATILMIŞ’
Taşkın'ın gözaltı ve eşyalarına el konulmasının tamamen usule aykırı bir şekilde yapıldığını da vurgulayan Kaleli, şöyle devam etti: "Müvekkilimin dosyasında 3 sağlık raporu bulunuyor. Bu sağlık raporunda müvekkilimin uğradığı baskı sonucu astım krizi geçirdiği ve hastaneye kaldırıldığı açıkça belirtiliyor. Kişinin düşünce özgürlüğünü ihlal eder şekilde kollukta bir sorgulama yapılmıştır. Müvekkilim gözaltına alındıktan sonra Mezopotamya Ajansı, ANF ve Jinnews ajanslarının onun gözaltı haberlerini geçmesi üzerine neden senin haberini bu ajanslar geçmiş? şeklinde sorular sorulmuştur. Oysa müvekkilimin haberini Diken, Cumhuriyet gibi çok sayıda gazete ve ajansın geçtiği ile ilgili delilleri mahkemeye sunuyoruz. Bu dosyanın en önemli delili olarak gösterilen ihbar mailine de ilişkin açıklık getireceğiz. Emniyet bu ihbarın kimden geldiğini açıklamasa da bize sonradan ulaşan belgelerle bu ihbarın Muş İl Emniyeti’nden yapıldığı ortaya çıkmıştır. Mahkemenizce bu mailin İP adresinin tespit edilmesini talep ediyoruz.”
POLİS 20 DAKİKADA DELİLİ NASIL TOPLADI?
Savcının iddialarını çürüten Av. Kaleli, savunmayı şöyle sürdürdü: “Hukuka aykırı toplanan deliller bunlarla da sınır değil, Mezopotamya Ajansı’nın yayın politikası 'Örgüt propagandası' ve 'Örgüt üyeliği' için delil olarak gösterilmiş hatta kolluk daha da ileriye giderek müvekkilimin KCK Basın Komitesi’nde faaliyet yürüttüğüne karar vermiş. Sormak istiyoruz; kolluk 20 dakika önce yapılan ihbarla bu suçlama delillerini nasıl toplamış, nereden toplamıştır? Ayrıca kolluk kuvvetleri usule aykırı bir şekilde müvekkilim gözaltındayken müvekkilimin annesini arayarak ‘Senin kaç çocuğun var ve isimleri nedir?’ demiştir. Annenin ilk söylemi ‘Benim iki kız çocuğum var. Birinin ismi Seda birinin ismi Yelda’ demiştir. Mezopotamya Ajansı’nın yayın politikası gereği yaptığı bütün haberler müvekkilime suç unsuru olarak yüklenmiş ama müvekkilimin kendi yaptığı haberlerin hiçbiri dosyaya alınmamıştır. Size müvekkilimin birçok kentte yaptığı doğa, ekoloji, çocuk ve kadın haberlerinden oluşan 20 haberini dosya şeklinde sunuyoruz."
'PAYLAŞIMLARININ HİÇBİRİ ŞİDDET İÇERMİYOR'
Taşkın'ın sosyal medya hesaplarında paylaştığı bazı haberlerle de suçlandığını ifade eden Kaleli, şöyle devam etti: "Müvekkilimin sosyal medya paylaşımlarının hiçbirinde şiddet ve cebiri övücü ifadeler bulunmuyor. Müvekkilimin beğendiği sayfalar veya isteği dışında üye olduğu sayfalarının içerikleri dosyasına suç olarak işlenmiştir. Örgüt üyeliği ve propagandası suçu cezanın şahsına taban tabana zıttır. Yine müvekkilime bir kargo gelmiş kolluk kuvveti kargonun içinde ne var? diye soruyor. Müvekkilim ısrarla kargo içinde bir polar olduğunu söylemesine rağmen sanki içinde apayrı bir şey varmış gibi yorumlanmış. Müvekkilimin sosyal medya paylaşımlarında Nazım Daştan isimli gazetecinin yaptığı paylaşımlar suç unsuru olarak gösterilmiş, oysa Nazım Daştan’ın bütün bu suçlamalardan Gaziantep 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nden beraat ettiği kararını görüyoruz."
POLİSLERDEN TAŞKIN'A: SENİ NASIL SERBEST BIRAKTILAR?
Soruşturma esnasında Taşkın'a "örgüt üyeliği" suçlaması olmamasına rağmen iddianamede "Örgüt Üyeliği"nden söz edildiğini belirten Kaleli, "Müvekkilim ilk mahkemede serbest bırakılırken avukat arkadaşımızın şahitliğinde müvekkilimize polislerce 'sen nasıl çıktın, sen nasıl serbest bırakılırsın? hemen itiraz edeceğiz' şeklinde baskı yapılmıştır. Ocak ayından bu yana müvekkilim tutuklu ve dosyasına tek delil girmemiştir. Örgüt üyeliği için gereken tüm somut delilleri size saymak istiyorum. Açıkçası müvekkilimiz yaptığı haberlerden ve uydurma bir ihbarla aylardır tutuklu bulunuyor. Son olarak şuna vurgu yapmamız gerekir ki; müvekkilimin çalıştığı ajans, muhabirin haber dili, sizi- bizi-toplumu rahatsız edebilir. Ama bu haberlerin yanlış olduğu anlamına gelmez. Bütün bu zorlama yorumlamalar kişi özgürlüğünü, basın hürriyetini ve halkın haber alma hakkını açık şekilde ihlal etmektedir.”
Avukatlar Akkan ve Konak’ta, AYM ve AİHM’in basın hürriyeti hakkında kararlarına dikkat çekerek Taşkın’ın beraat etmesini aksi takdirde ise Adli kontrolle serbest bırakılmasını talep etti.
‘SEDA’ İSMİNİN ARAŞTIRILMASI İSTENDİ
Savunmaların ardından savcılık mütalaasında Taşkın’ın tutukluluğunun devamına karar verilmesini isterken, Mahkeme ise Avukatların ısrarla araştırılması istediği mailin İP adresinin aranması talebini reddetti. Seda isminin komşuları ve yakınları tarafından soruşturularak araştırılması için tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 2 Temmuz’a erteledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder