Tarsus Cezaevi'nde ilaçları verilmemesi sebebiyle iki kere komaya girip vefat eden Halime Gülsu toprağa verildi.
Eşleri tutuklu KHK’lı ailelere yardım ettiği için tutuklanan ve Mersin Tarsus Cezaevi’nde ilaçları verilmemesi sebebiyle iki kere komaya girip vefat eden Halime Gülsu toprağa verildi.
Hapisteki KHK’lı ailelere yardım için içli köfte yapıp satmakla suçlanan ve tutuklanan İngilizce öğretmeni Halime Gülsu cezaevinde kullanması zorunlu ilaçlarının verilmemesi sonucu hayatını kaybetti. Yakınları, insan hakları örgütleri, milletvekilleri ve gazeteciler büyük tepki gösterdi.
Mersin’de gözaltına alınan ve beraberindeki kadınlarla birlikte işkence iddialarıyla gündeme gelen Gülsu’ya gözaltında olduğu 15 gün boyunca ve sonrasında ilaçları verilmedi. Eşi de tutuklu olan Gülsu hakkında tutulan sağlık raporlarının kaybolduğu ileri sürüldü. İki kez komaya giren, yoğun bakımda olması gerekirken 21 kişilik koğuşta kalmaya zorlanan Göksu bu sabah vefat etti.
Gülen Cemaati üyesi olduğu gerekçesiyle 20 Şubat 2018 tarihinde gözaltına alınan Halime Gülsu, ‘silahlı terör örgütü üyesi’ olmakla suçlandı. Somut bir delil olmamasına rağmen Tarsus cezaevine gönderildi. Gülsu’nun vefatını Zübeyir Gülsu, “Kardeşim Halime Gülsu bu gece vefat etti…Başımız sağolsun…bir hesap daha ahirete kaldı,sorumluluğunu yerine getirmeyenlere hukuk önünde allahın izniyle hesap soracağız…” ifadeleriyle duyurdu.
Zübeyir Gülsu sosyal medya hesabından şunları söyledi:
“Babam 2.5 sene önce vefat etti,şimdide gözümüzün nuru biricik kızkardeşimiz devlet tarafından hiçbir suçu olmadığı halde cezaevine konuldu ve bilinçli birşekilde ölmesine göz yumuldu. Elimiz kolumuz bağlı yurtdışındayız cenazesine gidemiyoruz, annemin hala haberi yok. İçimiz yanıyor.
Bu yüze iyi bakın zalimler! Allahın huzurunda bu yaptıklarınız, çektirdiğiniz acıların hepsini soracak, siz milyonlarca insanın benim ve tanıdığım tanımadığım kardeşlerimin içini yaktınız, Allah bin beterini size yaşatsın…”
Sistemik lupus eritematozus hastası olan ve deri, eklemler, kan, böbrekler ve merkezi sinir sistemi olmak üzere vücudun farklı organlarını etkileyen kronik hastalıklarla mücadele eden Gülsu’nun tutuklandıktan sonra gönderildiği Tarsus cezaevindeki doktor raporu cezaevi görevlileri tarafından kaybedildi.
Tedavisinin yarım kalması ve ilerleyen hastalığı sebebiyle 25 Nisan’da Mersin Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Gülsu romotoloji servisine sevkedildi. Genç kadın doktor kontrolü altında kalması gerekirken yeniden cezaevine gönderildi. Cezaevinde tekrar komaya giren Gülsu’nun koğuş arkadaşlarının uyarısına rağmen gerekli sağlık yardımı yapılmadı. Bu durum hapishane sorumlularına bildirilmesine rağmen, yetkililer hiçbir müdahalede bulunmadı.
TEPKİLER ÇIĞ GİBİ
Halime Gülsu’nun ölümü cezaevlerinde uygulanan işkence, kötü muamele ve hukuk ihlallerini bir kez daha gündeme getirdi. İnsan hakları aktivisti Ömer Faruk Gergerlioğlu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e seslenerek, “Sonunda dayanamadı, vefat etti Yazıklar olsun, bunun hesabını kim verecek?@abdulhamitgul @adalet_bakanlik Feryat edip, uyarmıştık..! Burası nasil bir ülke , cezaevinde binlerce hasta, cocuk, anne?” sözleriyle tepkisini paylaştı.
CHP Milletvekili ve insan hakları aktivisti Sezgin Tanrıkulu yaptığı açıklamada Halime Gülsu’nun ölümüne sebep olan ihmaller zinciriyle ilgili şunları söyledi:
Halime Gülsu’nun tabutu… 20 Şubatta tutuklanmıştı.Hastaydı, ilaçları verilmedi, tedavi edilmedi ve yaşamını yitirdi. Cezaevinden morga,ordan toprağa! Binlerce hasta tutuklu var ölüm eşiğinde olan; sorularımıza,telefonlarımıza yanıt vermiyorsunuz,vebali boynunuza @abdulhamitgul
HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ise tepkisini, “Halime Gülsu 20 Şubat’ta tutuklandı.Kullanması gereken ilaçlar gözaltında ve cezaevinde kendisine verilmedi. Hastaneye götürmediler. Bimer ve Cimere yakınları başvurduğu halde birşey yapılmadı. Bu ihmaller hayatına mal oldu! Nerde hukuk nerde adalet?” ifadeleriyle dile getirdi.
Gazeteci Ece Sevim Öztürk, “Bu kaçıncı ölüm?” diye sorarak, “20 Şubat 2018’de Mersin’de tutuklanan Halime Gülsu’nun ailesi, “Sistemik Lupus Eritematozus hastasıydı ve ilaçları verilmediği için vefat etti” diyorlar. Bu kaçıncı ölüm? Herkes için hukuk, herkes için insan hakları! Hasta tutuklular için devlet hassasiyet göstermek zorunda.” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder