Türkiye kararını verdi ve yüzde 51 çoğunlukla “Menemen soğanlı olur.” dedi. Twitter üzerinden yapılan ankete 437 bin 657 kişi katıldı.
Türkiye’nin en tanınmış gastronomi yazarı, gurme deyince akla gelen ilk isim ve TV programcısı Vedat Milor, Türkiye’nin en tartışmalı konusunu açıklığa kavuşturmak için Twitter’dan “Menemen soğanlı mı olur, soğansız mı olur?” anketi düzenledi.
Milor’un başlattığı anketten yüzde 51 çoğunlukla “menemen soğanlı olur” sonucu çıktı.
Soğan fiyatlarının el yaktığı, yastık altı esprilerine konu olduğu dönemde yine de menemende soğandan vazgeçmeyenlerin anketi kazandı.
Ünlü gurme anket sonucunu twitter hesabından paylaştı.
Sonucun birbirine çok olduğu ankete yönelik, “menemen de bile bölündük” gibi ilginç yorumlar da yapıldı.
Anket sonucunu kısa bir youtube yayını ile yorumlayan Milor kendisinin de menemeni soğanlı tercih ettiğini söyleyerek ilk kez çoğunluğun arasında olduğu sevincini paylaştı. Ama küçük bir hatırlatma yapamadan geçmedi.
“Bir ricam var. Eğer siz de benim gibi çoğunluktaysanız, yüzde 51 yani, büyük çoğunluk. Yani bu yüzde 49’a iyi muamele edelim. Yani onlar da bu vatanın evlatları.”
Gastronomik ve tarihsel açıdan menemeni yorumlayan Milor, “Osmanlı kaynaklarına göre 15. yüzyılda bazı kayıtlarda yumurta ve soğanın beraber yer aldığı görülüyor, sonrasında biber, 19. yüzyılda ise domates işin içine giriyor.” dedi.
IPA haftasonuna kahvaltı masalarını süsleyecek hem soğanlı, hem soğansız menemen tariflerini derledi.
SOĞANSIZ MENEMEN TARİFİ
MALZEMELER:
Menemen yapmak için gerekli malzemeler 
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 adet yeşil biber (Sap ve çekirdekleri temizledikten sonra, ince doğranmış)
- 3 orta boy domates
- 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
- 3 adet yumurta
İsteğe bağlı: kaşar peyniri küçük bir kasenin yarısı kadar yeterli olur.
YAPILIŞI:
- Sıvı yağı ve biberleri tavaya alarak biberlerin rengi dönünceye kadar kavurun.
- Üzerine kabukları soyulup küçük küçük doğranmış domatesleri ilave edin.
- Kısık ocakta tavanın kapağını kapatarak domateslerin iyice pişmesini bekleyin.
- Domatesler çok suyu değil, tavaya yapışıyorsa birazcık kaynar su ekleyebilirsiniz. Genellikle de bu duruma gerek kalmayacaktır.
- Fotoğraftaki gibi domatesler piştikten sonra yumurtaları kırabilirsiniz. Yumurtaları ister ayrı bir kapta çırpıp ekleyin isterseniz de benim gibi tavaya kırıp tavada karıştırabilirsiniz.
- Üzerine tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyerek yumurtalar pişene kadar bekleyin.
Kaşar peyniri eklemek istiyorsanız bu aşamada peynirleri de ilave edebilirsiniz. Menemeni sıcak olarak servis yapın.
SOĞANLI MENEMEN
MALZEMELER:
- 1 adet kuru soğan
- 3 adet orta boy domates
- 6-7 adet sivri biber
- 1 adet yumurta
- Pul biber
- Tuz
YAPILIŞI:
- Tavaya biraz sıvı yağ ekleyelim.
- İnce doğradığımız kuru soğan ve sivri biberi kavuralım.
- Domatesleri rendeleyip tavaya ekleyelim ve kavuralım.
- En son 1 yumurtayı çırpıp tavaya dökelim.
- Pul biber ve tuzu da serpiştirdikten sonra ocaktan alalım. Afiyet olsun.
BU DA KIŞLIK MENEMEN TARİFİ
Kış hazırlıklarına başlanılan bu dönemde bu tarifi es geçemedik.
MALZEMELER:
- 10 kg domates
- 1 kg yeşil biber
- 2 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı tuz
YAPILIŞI:
- Yeşil biberleri doğrayarak sıvı yağda rengi dönene kadar kavurun.
- Üzerine doğramış olduğunuz domatesleri ilave edin.
- Karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak kaynamaya bırakın.
- Kaynayan menemene tuzu ekleyin ve karıştırın.
- Kapağı artık kapatmıyoruz menemenin suyunu çekene kadar yani istediğiniz kıvama gelene kadar bu şekilde pişirin. Biz 2 saat kadar kaynattık.
- Menemen soğumadan kaynar bir şekilde mümkün olduğunca kavanozlarda boşluk kalmayacak şekilde doldurun.
- Kavanozun ağız kısmını kurulayın ve kapağını kapatarak ters çevirin.
- Soğuduktan sonra muhafaza edeceğiniz serin ve güneş almayan bir yere kaldırın. Afiyet olsun.
Not: Kavanoz kapaklarını mutlaka yeni alın, daha önce kullanılmış kapaklar tutmayabilir. Ek olarak kullanmadan önce kapakları en az 5 dk kaynatın ve temiz bir bezle güzelce kurulayın.
Bu ölçü ile yarım kiloluk kavanozlardan 17 adet kavanoz dolduruluyor.
Kaynak: IPA | http://ipahaber.com/2018/08/26/turkiyenin-en-buyuk-gastronomik-problemi-menemen-soganli-mi-olur-sogansiz-mi/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder