“Bana Suriyeli değil, Awaze diye seslensinler” - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

15 Eylül 2018 Cumartesi

“Bana Suriyeli değil, Awaze diye seslensinler”


Suriye'deki savaşta her şeyini kaybeden Awaze, Mardin'de pastahane işletiyor.


Savaşta her şeyini kaybeden, zorlu yolculuklardan sonra Mardin’de pastahane açarak yaşama tutunan Suriyeli Fadell Awaze, “Benim bir adım var. Awaze. Bana Suriyeli diye değil, Awaze diye seslensinler.” diyor.
Fadell Awaze savaştan kaçan binlerce Suriyeli’den sadece biri. Awaze, açlık, parasızlık, kısacası 2011’den beri her tür yokluğu çektiğini söylüyor. Suriye’deki iç savaştan kaçıp, son durağı Mardin’de pastahane açan Awaze, Türkiye’ye gelinceye kadar binlerce insanın yaşamını yitirmesine şahitlik etmiş.
Suriyeli Fadell Awaze, Mardin’de kendi pastahanesini işletiyor.
Yol üstünde IŞİD tarafından bütün geçiş noktalarında durdurulduğunu ve eline silah verilip savaşa katılmaya zorlandığını belirten Awaze, yaşadığı zorlu yolculuğu şu sözlerle dile getiriyor:
“İŞİMİZ, EVİMİZ VARDI MUTLUYDUK TA Kİ EVİMİZE BOMBA DÜŞENE KADAR”
“Mutlu ve güzel bir hayatımız vardı. Suriye’de de pastahanemiz vardı. Hafta sonları pastahanede çalışır, hafta içi okula giderdim. 5 kardeşiz. Hepimiz okurduk. Okul, iş, ev her şeyimiz vardı. Savaş bize gelene kadar çalıştık. Sonra şehrimize bombalar atılmaya başlandı. Yine durmadık. Bomba evimize düşene kadar çalıştık.”
Suriyeli Fadell Awaze
Deyrezor’da yaşadığını belirten Awaze, Türkiye’ye geçmek için uzun bir süre sınırda beklediklerini söylüyor:
“İSTANBUL’DA DÜKKAN SAHİBİ İŞ YERİNDEN ÇIKARDI”
“Urfa’da bir yıl kaldık. Sokakta kaldık bir süre. Çalışamadık. Param çok azdı. Kuveyt ve Katar’daki amcalarım para gönderdiler. Dükkan açtık. Urfa çok pahalı. Hayat çok zor. Kışı çok zor, çok soğuk. Pastahane dükkânımı kapattım. İstanbul’a gittim. İstanbul Fatih’te pastahane dükkanı açtım. 5 ay çalıştım. Sonra dükkan sahibi iş yerinden çıkmamızı istedi.”
“GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞMAYA AYDA SADECE BİN LİRA VERDİLER”
İstanbul’daki iş yerini kapattıktan sonra 3 kız kardeşiyle birlikte konfeksiyon atölyesinde çalıştıklarını belirten Awaze, çok az bir ücrete çalıştıklarını, kazandığı paranın çoğunu ev kirası ve faturalara yatırdığını anlatıyor. Günde 12 saat çalıştığını, karşılığında ise bin lira kazandığını belirten Awaze, “ İstanbul çok pahalı. Kiralar çok yüksek. Az para veriyorlar. 4 amcam Mardin’de. Bana Mardin’in güzel ve ucuz olduğunu söylediler. İnsanlarının çok iyi olduğunu söylediler. Mardin’de bir ay pastahane de günlük 50 liraya çalıştım. İş yeri sahibi bana ihtiyacı olmadığını söyleyerek beni işten çıkardı.” 
Ancak zor şartlar fırsatları da beraberinde getirirmiş. İşten çıkarılınca kendi Mardin’de kendi dükkanını açan Awaze iki Suriyeli aileye daha iş imkanı sağladığını söylüyor.
Suriyeli Fadell Awaze
AYNI ZAMANDA İŞLETME OKUYOR
Mardin Artuklu Üniversite’sinde İşletme 2’inci sınıf öğrencisi olduğunu belirten Awaze, aynı zamanda sosyal medya üzerinden Mardin’in tanımını yapan videolar çekiyor. İyi derece de İngilizce bilen Aweze, Türkiye’de birçok insanın İngilizce bilmemesini şaşkınlıkla karşıladığını belirtiyor.
Suriyeli pastacı Awaze’nin pişirdiği Suryani Çöreği
“Biz mülteci değiliz. Burada çalışıyoruz. Kimseden para almadık. Devlet bize para verdi diyorlar. Hayır, öyle bir şey yok!”
“SAVAŞIN SEBEBİ PETROL”
Ona göre Suriye’deki savaşın sebebi petrol:
“Rusya, İran, Amerika hepsi benim şehrimde. Çok petrol var. Petrol için savaş başladı. Biz çok mutluyduk. Evimiz, arabamız, işimiz, paramız var. Savaşta hepsini kaybettik. Bu ülkeler, ülkemizi sömürmek için savaş başlattı.” 
“TÜM ZORLUKLARI AŞIP AYAKTA KALMAK KOLAY DEĞİL”
Üniversiteyi bitirmeyi çok istediğini söyleyen, pastahanesinde birbirinden lezzetli pastalar yapan Awaze, Süryani çöreğini Mardin’de öğrendiğini aktarıyor. 14 yaşında mesleğe başladığını aktaran Awaze, tüm zorlukları aşarak ayakta kalmanın herkesin yapabileceği bir şey olmadığını söylüyor.
“Biz Suriyeli değil her şeyden önce insanız. Benim bir adım var. Awaze. Bana Suriyeli diye değil, Awaze diye seslensinler.”

IPA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder