“Sınırlarımızda ve ilhak edilmiş Kırım’da Rus askeri güçleri sayısında keskin bir artış gözlemleniyor.” diyen Poroshenko, Kerç Boğazı gerginliği sonrası ülkede kısmi sıkıyönetim ilan etmişti.
Poroshenko bir gün önce de Rusya’nın, Azak Denizi kıyısındaki Mariupol şehrini istila ederek Kırım’a kara bağlantısı kurmak istediğini söylemişti.
Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov, Kiev’in açıklamasına “tamamen saçma” diyerek, Ukrayna liderini Mart’taki seçim öncesi “gerginliği tırmandırmakla” suçladı.
NE OLMUŞTU?
Ukrayna donanmasına ait 2 gambot ve bir römorkör Rus karasularını ihlal ettiği gerekçesi ile 25 Kasım’da Rus sınır birlikleri tarafından alıkonulmuştu.
Bunun üzerine Poroshenko güvenlik kabinesini toplayarak 30 günlük kısmi sıkıyönetim ilan etti.
Gemilerle birlikte gözaltına alınan 24 Ukrayna askeri Kırım’da çıkarıldıkları mahkemece 2 aylığına tutuklandı. Askerler Rus sınırını ihlal etmek suçlamasıyla 6 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Ukrayna, askerlerin ve gemilerin serbest bırakılıp iadesini istiyor.
MOSKOVA KIRIM’A S-400 YERLEŞTİRDİ
Kerç Boğazı’nda yaşanan kriz sonrası Ukrayna’nın sıkıyönetim ilan etmesine Vladimir Putin sert tepki gösterdi. “Küçük bir sınır olayında sıkıyönetim ilan edilmesi apaçık seçime yönelik bir hamledir.” dedi.
Bunun üzerine Rusya Kırım’a geliştirilmiş hava savunma sistemi S-400 bataryaları yerleştirdi, Ukrayna sınırına birlikleri sevk etti.
2014’te Kiev’de başlayan “Meydan” gösterileri, eski yönetimi devirmiş, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç kaçarak Rusya’ya sığınmıştı.
DONBAS VE KIRIM UKRAYNA’NIN KONTROLÜNDEN ÇIKTI
Kiev’deki yönetimin aşırı milliyetçiler ve batı yanlıları tarafından devrildiğini söyleyen güney doğudaki Donetsk ve Luhansk eyaletleri bunu kabul etmeyip, silahlı ayrılıkçı mücadele başlatmıştı.
Donbas adı altında Halk Cumhuriyeti kurduğunu ilan eden iki eyalette Rusya’nın desteklediği silahlı gruplar ile Ukrayna askerinin mücadelesi 4 yıldır sürüyor. Silahlı çatışma sürecinde en az 10 bin kişi hayatını kaybetti.
Eş zamanlı olarak yarı özerk Kırım yarımadasında yeşil kamuflajlı yüzlerce asker bitmiş ve çıkan olayların ardından Kırım Meclisi referanduma giderek Rusya’ya bağlanma kararı almıştı.
YEDEKLER DE GÖREVE ÇAĞRILDI
Ukrayna ordusu, 40 yaşına kadar olan erkeklerden oluşan daha önce askerlik yapmış ilk grup yedekleri ve askeri okul öğrencilerini askere çağırdı.
GriHat | http://grihat.com/rusya-ile-yasanan-gerilimin-ardindan-ukrayna-yedek-askerleri-de-goreve-cagirdi/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder