Her yıl, Davos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomi Forumu’nda açıklanan “Küresel Riskler Raporu” tanıtımı, Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Marsh & Zurich işbirliğinde yapıldı.
Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, küresel ekonomiyi ve Türkiye ekonomisini bekleyen riskleri değerlendirdi.
KÜRESEL BÜYÜME İKİ YIL YAVAŞLAYACAK
Geçen sene, Amerika ve Çin arasında yaşanan gerginliğin, tüm dünya ülkelerini etkilediği tespitini yapan Bilecik, “Avrupa ekonomisi, hem küresel ticaret savaşlarından hem de Brexit belirsizliğinden etkilenerek yavaşlamaya başladı. Küresel büyümenin önümüzdeki iki sene boyunca daha da yavaşlaması bekleniyor.” dedi.
ÜLKELERİN BORCU MİLLİ GELİRİN YÜZDE 225’İ
Ülkelerin borçluluk oranlarıyla ilgili bilgi veren Bilecik, küresel bazda borçluluk oranının, toplam milli gelirin yüzde 225’ine, yani 3 katından fazlasına çıktığını vurguladı. “Şurası kesin ki dünya ekonomisinde tehlike sinyalleri artıyor.” diyen Bilecik, ekonomik risklerden korunmak için demokrasi ve insan haklarının önemine işaret etti.
DEMOKRASİ GÜÇLÜYSE EKONOMİ DE GÜÇLENİR
Bilecik, “Bir ülkede demokrasi ve insan hakları ne kadar güçlüyse, o ülke her türlü riske karşı o kadar güçlüdür. Daha fazla riski ortadan kaldırmanın yolu, daha fazla demokrasidir. Bu nedenle, demokrasinin her zaman korunması ve geliştirilmesi gerekir.” ifadesini kullandı.
Konuşmasında Türkiye ekonomisini bekleyen risklere de değinen Bilecik, “Ağustos ayında yaşadığımız şok, bize ekonomik kırılganlıkların hiçbir zaman ihmal edilmemesi gerektiğini çok net bir şekilde gösterdi. Zaman zaman büyüme uğruna finansal istikrardan vazgeçmenin bedelini mutlaka bir kırılma ve yeniden dengelenme ile ödüyoruz. Ekonomimizdeki küçülme, işsizlik artışı ve enflasyon en önemli sorunlarımızın başında geliyor.” tespitini yaptı.
İLK KEZ ÖZEL SEKTÖR KRİZİ YAŞANIYOR
“Türkiye ilk defa bir özel sektör borç krizi ile karşı karşıya.” tespitini yapan Bilecik, “Döviz cinsinden borç yüksek ve son yıllarda yükselen kur nedeniyle bilançolarda önemli bir hasar var. Banka kredileri daralmaya devam ediyor.” dedi.
Bilecik şöyle devam etti:
“Ağustos ayından bu yana kurun tekrar istikrara kavuşmuş olması ve Amerika ve Avrupa Merkez Bankalarından bu yıl faiz artırımı beklenmemesi bize sorunlarımızı çözmek için vakit kazandırdı. Para politikasında ve mali politikada sıkı duruş devam ederken, bir yandan bu borcun banka bilançolarından hızlı bir şekilde çıkarılması için gerekli mekanizmaların tasarlanması gerekiyor.”
Kaynak: http://aktifhaber.com/ekonomi/turkiye-tarihinde-ilk-defa-ozel-sektor-borc-kriziyle-karsi-karsiya-h128055.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder