İmamoğlu 4 milyon 741 bin 868, Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım ise 3 milyon 935 bin 453 seçmenin oyunu aldı.
Şimdi tartışılan konular, siyasetin paradigmasının değişip değişmediği ve muhalefet bloğuna başarıyı getiren stratejinin kodları.
Karar Gazetesi'nin haberine göre, CHP'nin muhafazakar ve Kürt seçmene ulaşma stratejisi başarılı oldu ve CHP'den AKP'ye oy geçişi yaşandı. Seçmen ise ideolojik bir tutum almak yerine demokrasiyi tercih etti.
Bu tabloda İYİ Parti ve SP'nin de olumlu etkisi olurken, toplum kutuplaştırma diline ilk kez bu kadar güçlü bir tepki gösterdi.
Tüm bunlar İmamoğlu lehine dokuz puan artı olarak yansırken, AKP 17 yıllık iktidarı boyunca en ağır yenilgisini aldı. Rakibi Binali Yıldırım'a karşı oy farkı ise 806 bin oldu.
Habere göre, sandık sonucunu tartışmalı hale getirme ve 31 Mart İstanbul seçimini iptal ettirme hamlesi ters teptiği gibi AKP'ye bedeli de ağır oldu.
İlk seçimde 13 bin olan fark bu kez 800 bini aşınca, sandıktan AKP'ye de güçlü bir tepki çıkmış oldu. AKP, Fatih, Eyüp, Bahçelievler gibi 'kaleleri'nde de güç kaybetti.
Haritanın rengi böylece sarıdan kırmızıya döndü. Esenler dışında AKP ilçelerde de 'ezici çoğunluk' elde edemedi.
Bir diğer ortak kanı ise, bu seçimlerin İstanbul seçimi olmaktan çıkıp Türkiye seçimine dönüşmesiydi.
Habere göre, eğitimli orta sınıf muhazakarların seçimlerde tehdit altında hissettikleri demokrasiden yana tavır alarak CHP’ye oy verme eğilimi göstermesi dikkat çekti.
MHP'li seçmenin MHP'nin alternatifi İYİ Parti'yi benimsediği ortaya çıkarken, Kürt oylarının büyük bir bölümünün CHP'ye kaydığı da tescillendi.
İstanbul’da yüzde 12 bandındaki HDP seçmeni büyük oranda iki seçimde de yine Millet İttifakı yönünde tercih yaptı. Alevi seçmen de yine tercihinde geri adım atmadı ve İmamoğlu’nun galibiyetinde önemli bir pay sahibi oldu.
Haberde, AKP'nin kaleleri hakkında şu tespitler dikkat çekti:
"Sancaktepe’nin yanı sıra AKP’nin kalesi olarak görülen Fatih, Beykoz, Üsküdar gibi 11 ilçede daha benzer bir durum yaşandı. İmamoğlu’nun 31 Mart’ta AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ın gerisinde kalıp bu seçimde Yıldırım’dan daha fazla oy aldığı 12 ilçe şöyle oldu: Bahçelievler, Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çekmeköy, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Üsküdar. Buna karşılık Binali Yıldırım’ın 31 Mart’ta ikinci sırada yer alıp da 23 Haziran’da öne geçtiği hiçbir ilçe olmadı. Yıldırım ayrıca Sultangazi dışındaki tüm ilçelerde oy kaybetti. Yıldırım Sultangazi’de ise oyunu 155 arttırdı."
Euronews Türkçe’ye konuşan KONDA Başkanı Bekir Ağırdır, seçim sonuçlarından üç mesaj çıkarılması gerektiğini belirtti. "AK Parti seçmeninin adalet ve vicdan duygusu zedelenmişti. CHP ve İyi Parti seçmeni ilk kez kazanabilme duygusunu tadarak moral üstünlüğü ele geçirdi. İstanbul’un seçmen kitlesinin üçte biri 30 yaş altı gençlerden oluşuyor ve bu gençler de keyfi uygulamalara itirazlarını oylarıyla göstermek istediler."
Ağırdır, AKP'nin örgütlerle ilişkisindeki kopukluğa dikkat çekerken, İmamoğlu'ya zaferi getirenin de vaatleri değil, Erdoğan ve Bahçeli'nin üslubu.
Yine Ağırdır'a göre, ortada bölünmüş, kutuplaşmış üç adet Türkiye var. Muhafazakarlar, Kürtler ve sekülerlerden oluşan bu üç Türkiye’nin de ihtiyaçları, talepleri var. Bir ütopyaya, bir ideale ihtiyaç duyuyorlar. Üç Türkiye’nin de bir arada yaşayabildiği bu toplumsal uzlaşıyı kim üretirse artık o parti kazanacak” diyor Ağırdır.
Kaynak: http://aktifhaber.com/gundem/chpnin-muhafazakar-secmene-ve-kurtlere-acilma-stratejisi-sonuc-verdi-h134106.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder