DW Türkçe’de yer alan habere göre, sonbaharda başlayacak yeni yasama yılında TBMM gündemine gelebileceği söylenen geniş kapsamlı paketten önce 15 Temmuz’a kadar gündeme getirilecek ‘dar kapsamlı’ bir düzenleme ile kamuoyundaki beklentinin karşılanmasının hedeflendiği belirtiliyor.
Ancak HDP’li milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise AKP gündeminde 15 Temmuz öncesi bir dar kapsamlı yargı reformunun olmadığını söylüyor. Gergerlioğlu, sonbaharda geniş kapsamlı düzenlemenin gündeme gelmesinin beklendiğini ifade ediyor.
Gergerlioğlu’nun Ahval’le paylaştığı AKP Grup Başkanlığı tarafından gönderilen Meclis takviminde bir yargı düzenlemesi görüşmesi yer almıyor.
Yargı reformu paketiyle ifade özgürlüğünü ilgilendiren yargı kararlarına karşı kanun yolu güvencesinin artırılabileceği, beş yılın altında kalan cezalar içeren yargı kararlarının da Yargıtay’ın temyiz incelemesine açılabileceği duyurulmuştu.
En çok Cumhuriyet gazetesi yazarlarının yargılandığı davayı etkilemesi ve tahliyeleri gündeme getirmesi beklenen bu yöndeki düzenlemenin özellikle PKK ve cemaatle ilgili davalarda da örnek olabileceği yönünde AKP içinde tartışmalar yükselirken DW Türkçe’ye bilgi veren AKP’li yetkililer, paketin meclisten geçmesiyle birlikte tahliyesi gündeme gelecek 30 bin hükümlünün içinde terör suçlularının da olacağına ilişkin kaygıları olduğunu söylüyorlar.
Bu yüzden AKP’de, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la da yapılacak değerlendirmeler doğrultusunda paketin üzerinden yeniden geçilmesine dönük planlamalar olduğu belirtiliyor.
Yargı paketiyle yapılacak düzenlemeler çerçevesinde cezaevlerinden "Kim tahliye edilecek, kim tahliye edilmeyecek" noktasında MHP’den de yargı paketine itirazlar olduğu Ankara’da kulislerinde bir süredir konuşuluyor.
MHP TBMM Grup Başkanvekili Erkan Akçay, olası tahliyeler konusuna yaklaşımları hakkında DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, "AKP ile ortak çalışma yürütmüyoruz" diyor.
MHP’nin kamuoyunda af olarak bilinen şartlı ceza indirimiyle ilgili yasa teklifini daha önce meclise sunduğunu hatırlatan Akçay, "O teklifimizin de yargı reform paketi kapsamında değerlendirilmesini istiyoruz" dedi.
Akçay, "Bizim anladığımız; yargı reform paketi hükümet tarafından birkaç etapta gündeme getirilmek isteniyor. Bu haftayı da bekleyelim, görelim" ifadesini kullanıyor.
CHP, genel olarak ifade özgürlüğünü korumak için Terörle Mücadele Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nun uluslararası ölçütlere ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu düzenlemelerle ilgili içtihatlarına uygun hale getirilmesini istiyor.
CHP TBMM Grup Başkanvekili Engin Özkoç, AKP ile MHP’nin anlaşmazlık noktasını "İnfaz Yasası’ndaki ceza indirimi meselesi" olarak tanımlarken şunları kaydediyor:
“AKP’nin İnfaz Yasası’nda yapılacak olası bir değişikliği MHP’yi memnun etmek adına yapmaması gerek. Bu yüzden AKP, Meclis gündemine nasıl bir düzenleme getireceğini açıklamaktan kaçınıyor.”
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise, yargıda reform paketinden beklentilerini “düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalı, yargı süreçlerine ilişkin köklü değişiklik olmalı, adil yargılama hakkı garanti altına alınmalı, infaz rejimindeki eşitsizlikler giderilmeli" olarak yorumluyor.
Hükümetin, yargıdaki çöküşün üstüne geçici çözümlerle gidemeyeceğini savunan HDP, yargının hükümet kontrolünden çıkmadıkça hiçbir reform amacına ulaşmayacağı görüşünü dile getiriyor.
İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen ise, AKP ile MHP’nin İnfaz Yasası’nda anlaşamadıklarını öne sürüyor:
“İnfaz yasası söz konusu olunca kimlerin serbest kalacağı gündeme geliyor. Tecavüzcü, kaçakçı da kapsama girebiliyor. MHP’nin bu kapsamda başından beri Alaattin Çakıcı’yı serbest bırakma peşinde olduğunu biliyoruz. Hükümet de, kimin serbest kalıp, kimin kalamayacağı konusunda kafa karışıklığı yaşıyor.”
Seymen, hükümetin çözüm üretecek doğru düzgün bir af yasası çıkartılması durumunda destek vereceklerini belirtiyor.
Kaynak: http://aktifhaber.com/gundem/15-temmuz-oncesi-dar-kapsamli-af-mi-geliyor-h134685.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder