Özel sektörü kurtarmada ‘Londra IMF’si’ çözümü - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

22 Temmuz 2019 Pazartesi

Özel sektörü kurtarmada ‘Londra IMF’si’ çözümü




Buna göre, bir yılda kamu ve özel sektör, dış borç faizine 12 milyar 143 milyon dolar ödeyecek. Son veriler, brüt dış borç stokunun, gayri safi yurtiçi hasılaya oranının 2002 yılı sonundan bu yana görülen en yüksek seviyede olduğunu ortaya koyuyor.

Bu durum, özel sektörde nakit sıkıntısına da yol açıyor ve eli kolu bağlıyor. Bu sıkıntıdan IMF modeli ile çıkış yolu bulundu…

ÜNLÜ&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut L. Ünlü, Londra’daki özel borç fonlarını Türk şirketlerine kredi vermeye ikna etmeye çalıştıklarını belirterek, “Bu anlamda ilk işimizi imzaladık. İki ay içerisinde sonuçlanacaktır. 150 milyon euro’luk bir büyüklük olacak” dedi.

Dünya gazetesinden Jülide Yiğittürk Gürdamar’ın haberine göre, ‘Özel Borç Fonları’nın küresel büyüklüğünün 100 milyar doları aştığı belirtiliyor. 

Fonlar, Türk şirketleri için yeni bir sermaye kapısı olarak görülüyor.

New York’tan sonra Londra’da da ofis açan ÜNLÜ&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut L. Ünlü, “Hem Türk şirketlerinin ihraç edeceği borçlanma araçlarının plasmanına katkıda bulunacağız, hem de bu şirketleri banka dışı yeni kreditörlerle bir araya getireceğiz” diyor.

“2008 krizinden sonra dünyadaki regülatörlerin, riski yüksek ülkelere ve şirketlere kredi vermeyi kabiliyetini kısıtladığını gördük” diyen Ünlü, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Yatırımcılar da buna tepki verdiler. Dünyanın en büyük bankaların bu birimlerindeki ekipleri işten ayrılarak fonlar kurdular. İşte bu fonlar milyarca dolar büyüklüğe ulaştı ve kredi verir hala geldiler. Bu yapılar Türkiye’nin çok kullanmadığı yöntemler. Bunlara ‘Özel Borç Fonları’ deniyor. Özellikle New York ve Londra’da mukimler. Söz konusu fonlar gelişmekte olan ülkelere henüz para vermediler daha çok ABD ve Avrupa’ya kredi açtılar. Risk profili aşağıda olan İspanya ve İtalya gibi ülkelerdeki şirketlere kredi verildi. Ünlü&Co olarak bu fonları Türkiye’ye kredi vermeye ikna etmeye çalışıyoruz. Hisse senedindeki plasman gücümüzü kurduğumuz network sayesinde sağlamıştık. Borçlanma tarafında da aynı yöntemi kullanmak istiyoruz. Tek tek bu fonlarla konuşuyoruz. Böylece ilk işimizi imzaladık. 2 ay içerisinde bu projenin ilk meyvesini göreceğiz. Anlaştığımız fon, Türkiye’deki bir şirkete 5 yıl vadeli olarak borç verecek. Bu 150 milyon euro'luk bir büyüklük.”

FED’in faiz indirimi ile kendilerine yardımcı olacağını savunan Ünlü, yabancı yatırımcıları iki kategoriye ayırıyor.

“Fonlar geziyor, fırsat kolluyorlar diye bir şey yok. Fonlar da bir aktivite görmüyoruz” diyen Ünlü, “İki yıl Türkiye’de problemler devam etse bile sorun değil’ diyorlar. Çünkü Türkiye’nin demografisi hala cazip. Bu tarz stratejik yatırımların güzelliği şu; burayı merkez üs haline getirmek, ilave yatırımlar yaparak bölgeye mal satabilecek firmalar. Bu tarz yatırımcıların ilgileniyor olması güzel” görüşünü dile getiriyor.

Dünya genelinde 2017 yılında özel borç fonlarıyla 107 milyar dolarlık yeni sermaye elde edildiğini söyleyen yatırımcı, küresel 'Özel borç' piyasasındaki en aktif yatırımcılar arasında emeklilik fonları, vakıflar ve sigorta şirketlerinin yer aldığını kaydediyor.



Kaynak: http://aktifhaber.com/ekonomi/ozel-sektoru-kurtarmada-londra-imfsi-cozumu-h135193.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder