Reel ekonomi isyanda: 'Bütün organlar felç' - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

23 Temmuz 2019 Salı

Reel ekonomi isyanda: 'Bütün organlar felç'



Bünyesinde Zafer İnşaat, Mardin Boru Sanayi, Concorde De Luxe Resort, Durusu, Enersis Elektrik Üretim, Z.T Enerji Üretim, Yeni Belen Enerji Elektrik Üretim’i barındıran ZAF Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Necati Yağcı, ekonominin gidişatından kaygı duyduğunu belirterek, “Diyelim ki ekonomi şu andaki durumda kaldı, hasta 39 derece ateşle yanıyor, şimdi 41 derece olsa ne olacak deniyor, zaten şimdi hastanın tüm organları felç olmuş” diyor.

Para Analiz'de yer alan habere göre Yağcı, “Trenin hangi kompartımanında olduğumuz hiç önemli değil, her sabah uyandığımızda hepimizi olumsuz etkileyebilecek gelişme var mıdır yok mudur, faizler, döviz, işsizlik ne olacak diye bu kaygıyı hep beraber yaşıyoruz. Öngörülebilir bir ortamı hep beraber yakalamamız gerekiyor” ifadesini kullanıyor.

"Bu türbülans içerisinde uzun süre kalmamalıyız" diyen Yağcı,"Seçim ortamı da bizi çok hırpaladı, belirsizlikler arttı. Bu türbülans daha uzun sürmemeli, yoksa hepimize daha fazla zarar verir. Bu kadar türbülansa şirketlerin dayanması çok kolay olmayabilir" görüşünü dile getiriyor.

Öte yandan 30 Haziran’da ÖTV teşviklerinin sonlandığı otomotiv sektörünün yaprak kıpırdamaz hâle geldiği belirtiliyor. Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, temmuz ayı için pazarın yüzde 80 daralabileceğini söylüyor.

Türkiye’nin dünya genelinde sekizinci büyük üretici olduğu demir-çelik sektöründen de endişe verici sinyaller geliyor.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar geçen hafta yaptığı açıklamada ‘sektörün bu zorlu süreçte alarm verdiğini’ belirterek şunları söylemişti:

“Kurlardaki hareketlilik, imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları(STA)’nın sektöre zarar vermesi, AB’nin sektöre kota koyması, iç pazardaki daralma, gümrüklerin sıfırlanması, sektörün özellikle Rusya ve Ukrayna karşısında rekabet gücünü kaybetmesi, dış politikada yaşanan sorunların ihracatçı tüm sektörlerimize direkt olumsuz yansıması ve 2018 yılından bu yana 6. kez yapılan ve yüzde 98’lere ulaşan elektrik zamları gibi sayılabilecek birçok sebepten üreten sektörlerimiz yoğun bir darboğazdan geçiyor.”

 Dünya gazetesinde yer alan haberde ise tarım sektörünün yaşadığı zorluklardan bahsediliyor. Akdeniz Ziraat Odası Başkan Vekili Turgut Demir, kurdaki artışın çiftçinin maliyetini iki kat arttığını belirterek devletten çiftçiye artan hastalık ve zararlı popülasyonlara karşı besinleri korumak için ilaçlama desteği istiyor.

Geçenlerde ortak açıklama yaparak acil önlem alınmazsa madencilik sektörünün S.O.S vereceğini dile getiren maden sektörü temsilcileri de, Ankara’ya çıkarma yaparak izin bedel ve süreçleri konusunda hükümetten destek isteyenlerden.

Şu an sektörde bu izin ve bedellerin birçok firma tarafından ödenemediğini vurgulayan sektörel birlik ve STK başkanları, "Sektörün 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 9.2 küçüldüğünü, sektörde ciroların düştüğünü, ihracatın 5 milyar dolardan 4 milyar dolarlara gerilediğini, işletmeleri yarına taşıma sıkıntısının baş göstermeye başladığını‘ dile getirdi ve ‘acil önlem alınmadığı durumda madencilik sektörünün S.O.S vereceğine" dikkat çekiyor.

Hayvancılık sektöründe de durum ciddi boyutlarda. Kanatlı Sektör Çalıştayı’nda sektör temsilcileri Irak’ın Türkiye’den yumurta ithalatını yasaklamasının ardından iç piyasaya yöneldi fakat ürün fiyatlarının düşmesiyle üreticilerin iflasın eşiğine geldiği belirtiliyor.



Kaynak: http://aktifhaber.com/ekonomi/reel-ekonomi-isyanda-butun-organlar-felc-h135227.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder