NATO Fransa ile Türkiye arasında Akdeniz’de yaşanan gerilimle ilgili soruşturma başlattı - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

19 Haziran 2020 Cuma

NATO Fransa ile Türkiye arasında Akdeniz’de yaşanan gerilimle ilgili soruşturma başlattı



Fransa, Akdeniz’de NATO misyonu çerçevesinde görev yapan Courbet isimli firkateyninin Tanzanya bandıralı bir gemiyi Libya’ya silah taşıdığı şüphesiyle denetlemek istediğini ve bunun üzerine bu araca eşlik eden Türk savaş gemileri tarafından taciz edildiğini öne sürdü.

Fransa, Türk savaş gemilerinin Courbet’ye üç kez radar kilidi attığını belirterek bu davranışları “aşırı agresif” olarak tanımladı ve Türkiye’yi NATO’yu şikayet etti.

Türk askeri kaynakları ise Fransa’nın taciz iddiasını yalanlayarak, tam tersine Fransız gemisinin denizciliğe aykırı süratli manevraları nedeniyle durumu NATO’ya Türkiye’nin bildirdiğini açıklamıştı.

Fransa, iki Türk fırkateyninin eşlik ettiği Tanzanya bandıralı “Çirkin” adlı kargo gemisini, Libya’ya silah taşıyarak BM’nin silah ambargosunu ihlal ettiği şüphesiyle arama girişiminde bulunulduğunu ve Türk fırkateynlerinin “son derece saldırgan” bir şekilde bu girişimi engellediğini ileri sürmüştü.

STOLTENBERG: SORUŞTURMA BAŞLATTIK



NATO Genel Sekreteri Jens Stoteltenberg, iki gün süren savunma bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yaşananların net bir şekilde ortaya çıkarılması için soruşturma başlattıklarını belirtti.

Stoltenberg, “Türk deniz kuvvetlerinin, müttefiklerin Akdeniz’deki denetleme girişimine yanıt vermediği” yönündeki suçlamanın NATO savunma bakanları toplantısında Fransa tarafından gündeme getirildiğini belirterek “Ne olduğuna tam açıklık kazandırmak üzere NATO askeri makamlarının soruşturma başlatacağını” kaydetti.

LİBYA’YA SİLAH TAŞIMA İDDİASI



Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Fransa Senatosu’na yaptığı açıklamada, “Bu mutlaka gündeme getirilmesi gereken aşırı derecede ciddi bir olaydır ve müttefiklerimiz de kaygılarımızı paylaşıyor. İttifak içerisinde yaşananlara ayna tutulması gerekiyor” dedi.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, 10 Haziran tarihinde yaşanan olayda, Libya’ya silah taşıdığından şüphelenilen “Çirkin” adlı kargo gemisinin transponder sistemini kapatarak kimlik kodu, nihai destinasyonu gibi bilgileri gizlediğini, bunun üzerine Fransız “Courbet” gemisinin NATO görevi kapsamında kargo gemisini denetleme girişiminin Türk fırkateynleri tarafından engellendiğini belirtti. Parly, Türk fırkateynlerinin Fransız savaş gemisi “Courbet”e üç kez “radar aydınlatması” yaptığını belirterek “Türk denizcilerin olay sırasında kurşun geçirmez yelekler giyerek hafif silahlarının arkasında durduğunu” kaydetti.

“SEKİZ AVRUPALI MÜTTEFİK AÇIK DESTEK VERDİ”

Fransa Savunma Bakanı, “bu tür bir davranışın hiçbir gerekçesinin olamayacağını” söyleyerek “Bu çok ciddi olayın üzerine gidilmesi gerekir. Müttefiklerimiz endişemizi paylaşıyor. Çünkü bugün NATO’daki sekiz Avrupalı müttefikimiz bana açık destek verdi” diye konuştu.

İsmi açıklanmayan Fransız Savunma Bakanlığı yetkilileri Türk fırkateynlerinin, füze atışı öncesi son uyarı anlamına gelen “radar kilitlemesi” yaptığını belirtmişti. Savunma Bakanının dile getirdiği suçlamalarda ise “radar kilitlemesi” yerine “radar aydınlatması” ifadesini kullanması dikkat çekti.

ÇAVUŞOĞLU: FRANSA’NIN ROTASI ŞAŞTI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik Barış Pınarı Harekatı adını verdiği askeri operasyonu sonrası Fransa’nın “rotasının şaştığını” belirtti.

Çavuşoğlu, “Burada bizim gemilerimizi Libya’ya bir şey mi götürüyor diye yoklamaya çalışıyorlar. Bizim de orada gemilerimiz var. Sen NATO müttefikine böyle davranırsan karşılığını alırsın” dedi.
 



Kaynak: Aktif Haber http://aktifhaber.com/dunya/nato-fransa-ile-turkiye-arasinda-akdenizde-yasanan-gerilimle-ilgili-sorusturma-baslatti-h146615.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder