Hazırlanan iade dosyasında 17 Şubat 2018 tarihinde TR724’te Levent Kenez imzasıyla yayınlanan “Savcı Can Tuncay, Mahkeme Başkanı Kemal Selçuk Yalçın“ başlıklı yazıda mahkeme heyetine hakaret edildiği ve terörle mücadelede görev almış kişilerin hedef gösterildiği iddia edildi.
İadeye gerekçe gösterilen yazıda, 16 Şubat 2018 tarihinde, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek ve Şükrü Tuğrul Özşengül hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi eleştirilmiş, mahkemenin bağımsız karar vermediği dile getirilmişti.
Dönemin İstanbul savcılarından ve gazetecilere açılan absürt davaları ile bilinen Yasemin Baba yazının yayınlanmasının hemen ardından İstanbul Emniyeti’ne soruşturma ve yakalama talimatı vermiş ve bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde iddianame düzenlemişti. Baba daha sonra gazetecilere açtığı davalardan dolayı Erzurum’a başsavcı vekili olarak ödüllendirilmişti.
Kendilerine hakaret edildiği iddia edilen savcı Can Tuncay’ın nezarethanede hayatını kaybeden öğretmen Gökhan Açıkkollu’nun işkence görmesine bizzat onay verdiği ve işkence edilirken yanında olduğu iddia edilmişti.
Hakim Kemal Selçuk Yalçın, 15 Temmuz’dan sonra bir çok skandal karara imza atmış, gazetecilere müebbet cezalar verilmesinin yanı sıra 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında görev alan polislerin eşlerine de ceza yağdırmıştı.
TR724’e açıklama yapan Levent Kenez, kararı şaşırtıcı bulmadığını söyledi: “Şahsım adına çok önemli bir gelişme değil açıkçası. Ancak bu iade talebi ve gerekçesiyle Türkiye dünya kamuoyunda bir itirafta bulunuyor. Terörist diye gazetecileri hapsedip haklarında haksız yere ağır cezalar verirken hapsettiği gazetecilerle aynı durumda olan birisini bir AB ülkesinden memura hakaret gibi oldukça basit bir suçla talep ediyor. Madem terörist diyorsun isterken de öyle isteyeceksin.”
Kenez, hakkında cumhurbaşkanına hakaret dahil 6 dava ve 2 soruşturmanın bulunduğunu ancak iade talebinin basit bir hakaret davasından açılmış olmasını meslek dayanışması ve taktik olarak görüyor: “Türkiye’den yasak koysalar, erişime kapatmış olsalar da TR724 gibi özgür mecraları takip etmeleri sevindirici bir gelişme.”
Geçen Aralık ayında İsveç’te yaşayan gazeteci Ragıp Zarakolu’nun terör suçlaması gerekçesiyle Türkiye tarafından yapılan iade talebi yerel mahkemelerden sonra İsveç Yüksek Mahkemesi tarafından reddedilmişti.
İŞTE İADEYE GEREKÇE GÖSTERİLEN O YAZI
Kaynak: http://aktifhaber.com/15-temmuz/turkiyeden-gazeteci-levent-kenez-icin-iade-talebi-iade-gerekcesi-gazetecilik-faaliyeti-h146978.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder