Avrupa Birliğinin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, son raporunda Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve hukuk alanında gerilediğine vurgu yaptı. Raporun “Bilgi toplumu ve medya” başlıklı 10. bölümünde Türkiye’nin medya alanında da gerileme yaşadığına vurgu yapıldı.
MEDYADA ACI TABLO
Raporda Ekim 2019’da 43’ü Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 45 çalışanın Hürriyet gazetesinden tazminatsız olarak işten atılmasına özel atıf yapıldı. Journo’nun haberine göre raporun “ifade özgürlüğü” başlıklı bölümünde gazetecilerin işsizlik ve adli tacizlerle karşı karşıya olduğunun altı çizildi.
Avrupa Komisyonu’nun 2020 ilerleme raporunda “Gazetecilerin temsili, profesyonel meslek örgütleri ile hükûmet yanlısı sendika arasında bölünmüş bir hâlde olmayı sürdürüyor. Türkiye’de gazetecilik; düşük maaşlar, yüksek adli taciz tehdidi ve iş güvencesi yokluğu ile birlikte riskli bir iş. Çalışma şartları, sendikal haklar ve iş yasalarının uygulanmasındaki yetersizlik, basın kartı alımındaki zorluk ve keyfi akreditasyonlar hâlâ temel endişeler arasında. Editoryal baskı, otosansür ve bilhassa siyaseten hassas konularda yapılan araştırmacı gazeteciliğe yönelik adli tacizler bir norm hâline geldi. Hürriyet gazetesi 2019 Ekim’inde 43’ünü sendikal faaliyetler nedeniyle olmak üzere 45 gazeteciyi tazminatsız kovdu” ifadeleri yer aldı.
TUTUKLU GAZETECİLER UNUTULMADI
Raporda tutuklu gazeteciler de unutulmadı. Son dönemlerdeki bazı tahliyelere karşın cezaevlerinde hala 120 gazetecinin tutuklu olduğu belirtilirken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın geçen yıl 715 basın kartını iptal ettiği kaydedildi.
“MEDYA HÜKUMET YANLISI”
Rapordaki bir başka acı tablo da medyadaki sahiplik yapısına dair. Rapora göre Türkiye’de medyanın yüzde 90’ı hükumet yanlısı gruplara ait.
Kaynak: http://aktifhaber.com/gundem/ab-turkiyede-gazeteciler-tehdit-altinda-h150807.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder