Muhalefet partilerinin ve basın sendikalarının itirazlarına rağmen, devletin verdiği sarı basın kartı sahibi olmayan gazetecilerin yıpranma hakkını yok sayan kanun düzenlemesi AKP ve MHP oylarıyla Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. düzenleme bu şekliyle kanunlaşırsa fiilen gazetecilik yapan basın çalışanlarının yüzde 60’ı yıpranma hakkından faydalanamayacak.
Meclis’teki partilerin temsilcileriyle görüşmeler yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yetkilileri ile CHP’li milletvekilleri yıpranma hakkının sarı basın kartı taşısın ya da taşımasın bütün basın çalışanlarına verilmesi gerektiğini söyleyerek, kanun maddesinin bu şekilde düzenlenmesini talep etti.
CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, gazetecilerin fiili hizmet zammı hakkından yararlanabilmesi için basın kartı şartı getirilmesinin gazetecileri mağdur edeceğini söyleyerek, “Gazetecilerin yıpranma hakkının sadece basın kartı sahibi olma koşuluna bağlanması baştan eşitsizlik yaratmaktadır” dedi.
Türkiye’de binlerce gazetecinin basın kartlarının iptal edildiğine dikkat çeken Çakırözer, “Kurulan tek adam yönetiminin çıkardığı yeni basın kartları yönetmeliğiyle gazeteciliği terör faaliyetiyle eş tutularak, basın kartı verilmesi soyut koşullara bağlandı, zorlaştırıldı. Saray yönetiminin keyfî kart iptallerinin de önü açıldı” diye konuştu.
Bianet’in haberine göre Çakırözer, “Geçtiğimiz aylarda, binlerce gazetecinin basın kartları iptal edilirken yüzlerce gazetecinin de hak ettiği kartlar hiç verilmedi ya da aylarca sebepsiz bekletildi. Basın kartı engellenen gazetecilerin özlük haklarını da bu yönetmeliğe göre düzenlemek binlerce basın çalışanını ikinci kez mağdur edecek” dedi.
Çakırözer, Türkiye’de kime basın kartı verileceğine, kimin gazeteci olduğuna devletin karar vermemesi gerektiğini söyleyerek, “Kimin avukatlık yapabileceğine baroların karar verdiği gibi basın kartları da meslek örgütleri tarafından verilmelidir” tepkisini gösterdi.
“İNTERNET HABER SİTELERİ VE MATBAALARDA ÇALIŞANLAR DA DAHİL EDİLMELİ”
Çakırözer, düzenlemenin kapsamın genişletilmesini isteyerek, “4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışan ve bilfiil gazetecilik yapan binlerce basın çalışanını kapsam dışı bırakmasıdır. Yüzlerce internet haber sitesinde, yerel basın kuruluşlarında bu şekilde çalıştırılan binlerce gazeteci de mutlaka kapsam altına alınmalıdır” dedi.
Çakırözer, “Gazetenin basılması için her tür zehirli maddeyle yüz yüze çalışmak zorunda kalan matbaa emekçilerimiz de mutlaka yıpranma hakkından faydalandırılmalıdır. Gazeteciler de dâhil yıpranma hakkından faydalanacak tüm çalışanlar için on yıl bekleme şartı beş yıla indirilmelidir. Ancak düzenleme bu şekliyle kanunlaşırsa fiilen gazetecilik yapan basın çalışanlarının yüzde 60’ı yıpranma hakkından faydalanamayacak, hak kaybına uğrayacaktır” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Gazetecilere çalışma koşullarının yıpratıcılığı nedeniyle erken emeklilik sağlayan ve 1977’de tanınan fiili hizmet zammı hakkı (yıpranma payı) 2008’de iptal edilmiş, 2013’te yeniden getirilmişti. 2013’te getirilen düzenlemeyi de Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz Şubat ayında kanunun sadece basın kartı sahibi gazeteciler için uygulanmasının eşitsizliğe neden olduğunu belirterek iptal etmişti.
Yüksek mahkeme hükmün iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edecek nitelikte görülmesi nedeniyle de iptal hükmünün Resmi Gazete’de yayınlanmasından 9 ay sonra yürürlüğe girmesini uygun görmüştü.
Kaynak: http://aktifhaber.com/gundem/devletin-basin-karti-vermedigi-gazetecilere-yipranma-payi-yok-h152369.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder