Baransu’nun avukatı, “İşlenmiş suç yok tam tersine suçun ifşası var” dedi.
AKP’nin KHK ile kapattığı Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şevki Çoban’ın “Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı” başlıklı haber nedeniyle yargılandıkları davanın görülmesine bugün İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. P24’ün aktardığına göre taraf avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya Çoban katılmadı. Baransu ise duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlandı. Kovid-19 tedbirleri sebebiyle salona basın ve izleyici alınmadı.
Çoban’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, suçlama konusu haberde eser sahibi belli olduğu için müvekkilinin cezai sorumluluğu olmadığını söyledi. Çalıkuşu, “Suça konu olduğu iddia edilen belgelerin suç unsuru yoktur, gizlilik özelliği de taşımamaktadır. Dava da süresinde açılmamıştır” diyerek Çoban’ın beraatini talep etti.
ABDÜLHAMİT GÜL’ÜN SÖZLERİNİ HATIRLATTI
Baransu ise, “Adil yargılanmak istiyorum. Adil yargılanmak benim de hakkım” dedi. Davanın kanunda tanınan süre içerisinde açılmadığını anımsatan Baransu, Basın Kanunu kapsamında değerlendirme yapılmasını ve düşme kararı verilmesini talep etti.
Baransu şunları dile getirdi: “Abdülhamit Gül, ‘adalet yerini bulsun gerekirse kıyamet kopsun’ dedi. Ben de sizin mahkemenizden adalet bekliyorum şimdi. Madem reform diyorlar hukuk ve yasalar uygulansın diyorlar burada şimdi başlasın. Beraatimi talep ediyorum.”
Mehmet Baransu’nun avukatı Yahya Engin, “Dava Basın Kanunu’nda ön görülen 4 aylık süreden çok sonra açılmıştır. TCK 326. maddeden cezalandırma isteniyor ama 326. madde iddianamede neden yazılmış belli değil. Gizli bir belgeyi temin etme gibi bir eylem yok” dedi.
Engin şu ifadeleri kullandı: “İşlenmiş suç yok tam tersine suçun ifşası var. Öncelikle beraat, mahkeme aykırı kanaatte ise Basın Kanunu’na göre düşme kararı verilmesini talep ediyoruz.”
Murat Şevki Çoban’ın bütün suçlardan beraatine karar veren mahkeme, Mehmet Baransu’ya TCK 327/1’den 3 yıl 4 ay, TCK 329/1’den 6 yıl 3 ay, MİT Kanunu 27/1’den 4 yıl 2 ay, MİT Kanunu 27/3’den 3 yıl 4 ay olmak üzere toplam 17 yıl 1 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.
GDO SKANDALINI YAZDIĞI İÇİN 19.5 YIL CEZALANDIRILDI
Baransu, Mersin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı GDO davasında da Temmuz 2020’de 19.5 yıl hapis cezası aldı. 70 kişinin yargılandığı davada mahkeme, Baransu’ya ‘gizliliği ihlal’ iddiasıyla 2 yıl, ‘yasaklanan bilgileri açıklama’ iddiasına ise 4 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, Baransu hakkında ayrıca ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ iddiasıyla da 13 yıl 6 ay hapse hükmetti. Baransu’nun 3 suçtan toplam 19 yıl 6 ay hapsi kararlaştırıldı. Baransu, ‘verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme’ ve ‘iftira’ suçlarından ise beraat etti.
Kaynak: http://aktifhaber.com/siyaset/mgkda-islenen-sucu-ortaya-cikaran-baransuya-17-yil-1-ay-hapis-h152752.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder