İşte Türkiye’de basının son durumu - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

30 Ocak 2021 Cumartesi

İşte Türkiye’de basının son durumu


Örgüt, Türkiye’de medyanın yüzde 90’ının hükumete yakın iş insanlarının kontrolünde olduğunu belirtti. İşte Türkiye’de basının son durumu…

 Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumunu sayılarla anlatan bir açıklama yaptı. Türkiye’deki basının durumuna dikkat çeken örgüt, medyanın yüzde 90’ının hükumete yakın iş insanlarının kontrolünde olduğunu ifade etti.

İşte Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün rakamlarına göre 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından Türk basını:

200 GAZETECİ HAPSE ATILDI

Son 5 yılda 200’den fazla gazeteci ve medya çalışanı hapse atıldı. 13’ü hala cezaevinde tutuluyor. Türkiye, hala gazetecileri hapsetme konusunda ilk sırada yer alıyor.

2020’DE 48 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

2020 yılında 48 gazeteci en az bir gününü gözaltında geçirdi. Gazetecilerin Suriyeli sığınmacılar, hükumetin Kovid-19 pandemisine karşı aldığı tedbirler ya da Kürt sorunuyla ilgili yaptıkları haberler nedeniyle gözaltına alındı.

BİR GAZETECİYE VERİLEN EN YÜKSEK CEZA: 27.5 YIL

Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında 23 Aralık 2020 tarihinde casusluk ve bir terör örgütüne yardım etmek suçlamasıyla 27,5 yıl hapis cezası verildi. Bu ceza bir Türk gazeteciye verilen en ağır ceza olarak kayıtlara geçti. Can Dündar, kendisine yönelik kameralar önünde gerçekleştirilen bir suikast girişimi sonrası Almanya’ya yerleşmişti. Ceza, gıyabında yapılan yargılama sonucunda verildi. Dündar, Suriye’deki radikal gruplara gönderilen silahlarla ilgili yaptığı (MİT Tırları) haber sonrası Erdoğan tarafından tehdit edilmişti Erdoğan, “Bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu” demişti.

CEZAEVİNDE BULUNAN EN YAŞLI GAZETECİ: 71 YAŞINDAKİ AHMET ALTAN

Cezaevinde bulunan en yaşlı gazetecinin 71 yaşındaki Ahmet Altan olduğu ifade edildi. Diğer gazeteciler Nazlı Ilıcak ve kardeşi Ahmet Altan’la birlikte 2018 yılında aldıkları ceza 2019 yılı Temmuz ayında Yargıtay tarafından bozulmasına rağmen Ahmet Altan hala Silivri Cezaevi’nde tutuluyor.

Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak, 15 Temmuz darbesi ile ilgili subliminal mesajlar vermekle suçlanıyor.

63 GAZETECİYE “CUMHURBAŞKANINA HAKARET” CEZASI

Erdoğan’ın 2014 yılı Ağustos ayında görevine gelmesinden bu yana, Türkiye’de 63 gazetecinin Cumhurbaşkanına Hakaret’le suçlandığı belirtildi.

Türkiye’de gazeteciler ayrıca terör ve suç örgütlerini desteklemek ve üyesi olmakla suçlanıyor. Ekonomi muhabirleri ise genellikle Bankacılık Yasası ve Sermaye Piyasaları Yasasını ihlal etme iddiasıyla kovuşturmaya uğruyor.

TÜRKİYE’NİN GAZETECİLERE ÖDEDİĞİ TAZMİNAT CEZALARI

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Cumhuriyet gazetesi eski yönetici ve yazarlarıyla ilgili 10 Kasım 2020 tarihli kararında Türkiye’yi tazminata mahkum ettiğine de dikkat çekti. Mahkemenin 8 Cumhuriyet çalışanının 1 yıla yakın cezaevinde kalması nedeniyle Türkiye’yi 128 bin euro tazminata mahkum ettiği belirtilirken son 5 yılda Ankara’nın gazetecilere ödemekle yükümlü olduğu tazminat miktarının 234 bin 760 euro olduğu kaydedildi.

TÜRKİYE 180 ÜLKE ARASINDA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ’NDE 154. SIRADA

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 154. sırada bulunuyor.

SON 5 YILDA 139 GAZETECİ FİZİKİ SALDIRIYA UĞRADI

Türkiye’de 2016 yılından buna yana en az 139 gazeteci fiziki saldırıya uğradı. 2020 yılında bu sayı 18 olarak kayıtlara geçti.

SON 5 YILDA 160 MEDYA KURULUŞUNUN KAPISINA KİLİT VURULDU

2016 yılındaki darbe girişiminden beri Türkiye’de 160 medya kuruluşunun kapısına kilit vuruldu. Darbe girişiminin ardından çıkarılan olağanüstü hal kararnameleri ile sadece Hizmet Hareketi ile ilişkili basın kuruluşları değil sol görüşlü ve Kürt yanlısı medya kuruluşları da hedef alındı. Hala bu kuruluşların açılması için gayretler sürüyor.

1 358 HABER YAYINDAN KALDIRILDI

2020 yılında 1358 online haber ya da linke, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak ya da hükümete yakın iş insanları, siyasetçilerin talebi üzerine mahkemeler tarafından yayın yasağı getirildi, silindi ya da yayından kaldırıldı.

SON 5 YILDA 3 436 GAZETECİ İŞİNDEN OLDU

Son dört buçuk yılda Türkiye’de 3 bin 436 gazeteci işinden oldu. sadece geçen yıl bu sayı 215 olarak kayıtlara geçti.

2020 YILINDA 276 GÜN MUHALİF GAZETELERE İLAN VERİLMEDİ

Basın İlan Kurumu, muhalif çizgideki gazetelere 2020 yılında 276 gün boyunca ilan vermedi. Böylece bu gazeteler önemli bir gelir kaynağından mahrum kaldı.



Kaynak: Aktif Haber http://aktifhaber.com/dunya/iste-turkiyede-basinin-son-durumu-h155923.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder