Koronavirüs verilerinin şeffaflığı konusunda eleştirilen Türkiye, Kovid-19 aşılama konusunda da geç kaldı. Birçok ülke haftalar öncesinden aşılamaya başlarken, Türkiye Çin’den aldığı ve yaygın kullanım onayı almamış aşıyı uygulamaya bu ayın ortasında başlayabildi. Bu tabloya karşın AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, en çok aşı projesi olan 3. ülke olmakla övündü.
“EN ÇOK AŞI PROJESİ ÜRETEN 3. ÜLKEYİZ”
Türkiye’nin en çok yerli aşı projesi yürüten üçüncü ülke konumunda olduğunu söyleyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Amerika ve Çin’den sonra Kovid-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten 3’üncü ülke durumundayız” dedi. Türkiye genelinde 436 araştırmacının, aşı ve ilaç geliştirme odaklı 17 proje yürüttüğünü belirten Erdoğan, üç aşı adayının faz çalışmalarına başlama arifesinde olduğunu iddia etti.
17 YERLİ VE MİLLİ AŞIDAN SADECE BİRİ FAZ-1’İ GEÇTİ
Türkiye’de Kovid-19 ile mücadele kapsamında 17 yerli aşı çalışması bulunuyor. Bunlardan Erciyes Üniversitesi’nin yürüttüğü aşı, Faz-2 aşamasına geçiş için gönüllü arıyor. Bu aşının Faz-3 çalışmalarına iki ay içerisinde geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca 3 inaktif aşı çalışması Faz-1 insan deneyleri aşamasında bulunuyor. Diğer yerli aşı çalışmaları ise klinik ve klinik öncesi safhada bulunuyor. Ancak Faz-3 aşaması sonrası güvenilirliği ve etkililiği belirlenip onay alan aşı kullanılmaya başlanıyor.
TÜRKİYE RUSYA’NIN AŞISINI ÜRETECEK
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli aşı üretimine dikkat çekerken, Türkiye aşı konusunda dünyanın aksine Rusya ve Çin’i tercih etti. Onay almayan Çin aşısının Türkiye’de sağlıkçılar ve yaşlılara uygulanmasına başlanırken, Rusya’nın Kovid-19 aşısı Sputnik V de Türkiye’de üretilecek. Üretim için gerekli teknoloji transferi de başladı.
DÜNYANIN TERCİHİ PFİZER VE MODERNA
Dünyanın tercih ettiği aşılar ise Pfizer ve Moderna’nın aşıları. ABD’li ilaç firması Pfizer ile Alman BioNTech‘in geliştirdiği aşı yüzde 95 oranında etkili. Bu yıl sonuna kadar 1.3 milyar doz üretilmesi hedefleniyor. Amerikalı Moderna firmasının geliştirdiği aşı ise yüzde 94.1 oranında etkili bir koronavirüs aşısı. Türkiye’nin tercih ettiği ve Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği aşının etkinlik oranı Brezilya’da yüzde 50, Türkiye’de ise yüzde 91 olarak açıklandı. Çinli firma 600 milyon doz aşı üretecek.
ETKİSİZ AŞIYA FAHİŞ FİYAT
Türkiye, etkisi yüzde 50 olan ve Çin’de de onay almayan CoronaVac için 50 milyon doz sipariş verdi. Bu aşılardan 9.5 milyon dozu Türkiye’ye geldi. BioNtech’ten ise şimdilik sadece 1 milyon doz aşı alınacak. Pfizer’in aşısı 19.5 dolardan alınırken, Çin’in Filipinler’e 13.5 dolardan sattığı aşı için Türkiye’nin 60 dolar ödemesi dikkat çekti. Şubat ayı sonuna kadar Çin’den toplam 50 milyon doz aşının Türkiye’ye getirilmesi hedefleniyor.
AŞI KAMPANYASINI LİDERLER BAŞLATTI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşı olmasıyla başlayan aşılama kampanyası kapsamında AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek, AKP Genel Merkez yöneticileri, AKP il yöneticileri, bazı sanatçılar, sağlık çalışanları, 75 yaş üstü çok sayıda yaşlı aşı oldu. 14 Ocak’ta başlayan aşılama kampanyasında toplam 1 milyon 697 bin 272 kişi aşı yaptırdı.
KOVİD-19 KONUSUNDA TÜRKİYE SINIFTA KALDI
200’den fazla ülke ve 2 bin 200’den fazla bölgede Kovid-19 verileri toplayan İngiltere merkezli bağımsız analiz şirketi TotalAnalysis’in hazırladığı “Kovid Veri Şeffaflık Endeksi”ne göre Türkiye, 100 ülke arasında 97’nci oldu. Endekse göre Türkiye veri şeffaflığında sadece Sırbistan, Türkmenistan ve Kuzey Kore’yi geçebildi.
Kaynak: http://aktifhaber.com/gundem/turkiyede-asinin-projesi-cok-kendisi-yok-h155883.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder