Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu. Peki siyasi partiler hakkında açılan kapatma davalarında süreç nasıl işliyor? İşte detaylar…
YARDIMLARDAN YOKSUN BIRAKILABİLİR
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde açılan davalarda, ceza davası prosedürü izleniyor. Siyasi partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanıyor. Anayasa Mahkemesi, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebiliyor.
KARAR İÇİN 10 ÜYENİN OYU GEREKİYOIR
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından açılan dava üzerine Mahkeme, bir siyasi partinin Anayasa’nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verebiliyor.
HDP’DEN SAVUNMA İSTENECEK
HDP’nin kapatılması davası sonrası Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, raportör görevlendirecek. Raportör ilk inceleme raporunu hazırlayarak başkanlığa sunacak. Sonrasında kabulüne karar verilmesi halinde iddianame ve ekleri HDP’ye gönderilerek, usul ve esasa ilişkin savunmaları alınacak. HDP’nin yasal süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak.
YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCISI ESAS HAKKINDA GÖRÜŞ SUNACAK
Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş HDP’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Başsavcı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün bu sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.
DAVAYI AYM HEYETİ KARARA BAĞLAYACAK
Raporun Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan AYM Heyeti karara bağlayacak. Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazetede yayımlanacak.
Kaynak: http://aktifhaber.com/gundem/hdpnin-kapatilmasi-icin-aymnin-10-uyesinin-oyu-gerekiyor-h158261.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder