HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 2013 yılındaki Newroz’da yaptıkları konuşmaları nedeniyle haklarında ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla açılan davanın 5. duruşması bugün İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Demirtaş'ın, duruşmaya SEGBİS'le katılmayı reddetmesi üzerine mahkeme heyeti Demirtaş'ın duruşmaya katılmamasına rağmen mütalaaya geçmek istedi. Demirtaş'ın avukatlarının buna itiraz etmesi üzerine mahkeme başkanı avukatların salondan çıkartılmasını istedi. Avukatlar salondan çıkmayı reddedince mahkeme heyeti salondan ayrıldı. Savcı, Demirtaş ve Önder hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 5'er yıla kadar hapis cezası istedi.
'DEMİRTAŞ ATKISI YASAK'
İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 5'inci duruşması Silivri Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görüldü. Demirtaş’ın katılmadığı duruşmada Önder hazır bulundu. HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Erol Dora, Hüda Kaya ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticilerinin de katıldığı duruşmayı uluslararası bir heyet izledi. Cezaevi dışında, boynunda Demirtaş atkısı olan birinin boynundaki atkı, 'Cezaevi mıntıkasında yasak' diye alındı.
MAHKEME HEYETİ SALONU TERKETTİ
Duruşma başladıktan hemen sonra mahkeme başkanı, savcının mütalaasını sunmasını istedi. Sanık avukatları ise buna itiraz etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı, avukatların duruşma düzenini bozduğu iddiasıyla mahkeme salonundan çıkarılmasına karar verdi. Askerler avukatların etrafını sararken mahkeme heyeti cüppelerini bırakarak salondan çıktı.
5 YIL HAPİS İSTEMİ
Durumu protesto eden avukatlar ve duruşmayı izlemek için gelen vekiller de salonu terk etti. Ardından mahkeme heyeti içeriye geldi. Mütalaasını açıklayan savcı, Demirtaş ve Önder'e ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.
DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti ise, Demirtaş'ın bir sonraki duruşmada SEGBİS ile hazır edilmesine karar verdi. 8 Haziran tarihine ertelenen duruşma Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde görülecek.
HDP’nin 24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olacağı belirtilen Demirtaş hakkında bugünkü davada savcının mütaalasını açıklaması durumunda, bir sonraki duruşmada karar çıkabilir. HDP’nin Demirtaş ceza alsa da almasa da 4 Mayıs’ta Demirtaş’ın adaylığını açıklaması bekleniyor.
'BAZI SİYASİLER SİYASİ YASAKLI OLMAM İÇİN HAYLİ UĞRAŞIYOR'
Demirtaş 26 Mart'ta sosyal medya hesabından avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada "Bazı siyasiler bir an önce siyasi yasaklı konuma düşürülmem için bir hayli uğraşıyorlar" demişti.
Demirtaş'ın geçmiş dönemlere ait konuşmalarının yer aldığı bir videonun da paylaşıldığı açıklamada şu ifadeler yer almıştı:
"Zamanında yaptığımız uyarıları dikkate almayanlar, şimdi konuşmalarımızdan dolayı beni 500 yıl hapis cezası ile yargılıyorlar. Bizi yargılamak yerine, önyargısız bir şekilde birazcık anlamaya çalışsaydınız ülke bu durumda olmazdı.
Şimdi de yargılandığım mahkemelerde, bazı siyasiler baskı yaparak bir an önce cezalandırılmam ve siyasi yasaklı konuma düşürülmem için bir hayli uğraşıyorlar diye haberler alıyorum.
Bunu yapan siyasiler de, bu baskıya boyun eğecek yargı mensupları da emin olun ki, bir gün adil yargı önünde hesap verecekler. Biz her zamanki gibi hakikatleri söylemeye devam edeceğiz. Hepinize selam ve sevgilerimi iletiyorum."
BİRLEŞTİRİLMEYEN TEK DAVA
Demirtaş yargılandığı 31 ayrı dosya birleştirilirken, bu dosyası ayrı tutuldu. Davanın 16 Mart’ta görülen 4. Duruşmasında Selahattin Demirtaş “Bu dava hakkımda açılmış tek dava değil. 102 fezleke için çok sayıda dava açıldı. 31 fezleke birleştirilerek, TMK 7/2’den davalar açıldı. TMK hakkımda açılan bu davanın ayrı görülmesi hem usule hem hukuka aykırıdır” diyerek davanın birleştirilmesini talep etmişti.
DEMİRTAŞ: HEYETİNİZİ REDDEDİYORUM
Demirtaş mahkeme heyetini de reddederek, "Siyasi baskı aracı altında yargıyı kullanmak istiyorsunuz. Ben böyle bir mahkemenin beni yargılamasını istemiyorum. Ben hırsızlar, katiller gibi kaçacak değilim. Ben de sizin hakkınızda kanaat oluşturdum. Adil yargılama yapmayacaksınız. Beraat verseniz bile adil yargılama yapamazsınız. Heyetiniz tarafsızlığını yitirmiş durumdadır. Heyetinizi reddediyorum" demişti.
DAVANIN GEÇMİŞİ
17 Mart 2013 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen Newroz kutlamasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel ile Sırrı Süreyya Önder konuşma yapmış, aynı mitingde konuşma yapan Tuncel hakkında Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ‘Propaganda yapmak’ iddiasıyla açılan dava beraat ile sonuçlanmıştı. Ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Demirtaş, Önder ve Tuncel'in dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığına başvuruda bulunmuş, yapılan başvuru 25 Haziran 2014 tarihinde Bakanlıkça, hangi suçun oluştuğu belirtilmediği için iade edilmişti. Bunun üzerine savcılık bir kez daha hazırladığı fezlekede ‘propaganda’ suçunun işlendiğini ileri sürerek, tekrardan fezlekeyi Adalet Bakanlığına göndermiş ancak savcılık tekrardan hazırladığı fezleke de bu kez ‘örgüt kurma’ suçlaması yöneltilmişti. 9 Ekim 2016 tarihinde hazırlanan iddianamede Demirtaş ve Önder hakkında ‘propaganda’dan dava açıldı. 3 gün sonra ise aynı konuşmaya dair başka bir ‘propaganda’ iddiası ile iddianame hazırlandı. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya yetkisizlik kararı verilerek, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder