16 Nisan 2017 anayasa referandumunda gündeme gelen "şaibe" iddialarının ardından kurulan Adil Seçim Platformu'nun seçim iletişim merkezine Türkiye’nin dört bir yanından seçim ihlallerine yönelik ihbarlar geldi.
Denizli’nin Pamukkale ilçesindeki Kınıklı Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde bulunan 1183 numaralı sandığın oy pusulalarında mühür olmadığı ifade edildi. Mühürsüz pusulalara yönelik itirazların ise sonuçsuz kaldığı öne sürüldü.
İhlal iddiaları arasında oy kullanma usül ihlalleri de yer aldı. Alınan bilgilere göre, Kayseri’de bulunan Mehmet Sepici 60’ncı Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndaki 1268 numaralı sandıkta seçmenler oy kabinine çantalarıyla ve telefonlarıyla girdi. Bazı seçmenler kullandıkları oyun fotoğrafını çekti. Çantayla ve telefonla kabine girişe yönelik itirazların ise sandık görevlilerince dikkate alınmadığı iddia edildi.
İstanbul’da da bazı partilerin mahalle temsilcilerinin sandık görevlilerini darp ettiği iddia edildi. İstanbul Kağıthane’deki Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulunda mahalle temsilcilerinin muhalefetin sandık görevlilerine saldırdığı belirtildi.
ÜÇ OYA BİR ALTIN İDDİASI
Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde ise oy kullanan aynı aileden üç kişiye bir altın verildiği iddia edildi. Edinilen bilgilere göre, Çamlıdere’de bir köy okulunda Cumhur İttifakı'na oy veren aynı aileden üç kişiye kullandıkları oy belgelendiği takdirde bir Cumhuriyet altını verildi.
"SANDIKLARI KORUCULAR TAŞIDI"
HDP’nin itiraz ettiği ancak YSK’nin karara başladığı “sandık taşıma işlemi” de beraberinde ihlal iddialarını getirdi. Siirt’te bir köyün sandıklarının tamamının korucu köyüne taşındığı ve korucuların da “HDP’ye ve CHP’ye tek oy çıkmayacak” şeklinde seçmeni tehdit ettiği iddia edildi.
Adil Seçim Platformu'nun seçim iletişim merkezine gelen iddialar arasında her seçim döneminde karşılaşılan, “sandık görevlisi seçmen yerine oy kulandı” gelişmesi de eklendi. Antalya’nın Kepez ilçesindeki Perihan Esat İlköğretim Okulundaki 1238 numaralı sandığın bir görevlisinin, oy kullanmakta zorlanan yaşlı bir yurttaş yerine kabine girerek oy kullandığı öne sürüldü.
İstanbul Arnavutköy’deki Yunus Emre Ortaokulu da ihlal iddialarının dillendirildiği yerler arasında yer aldı. Bu okuldan bir sandık müşahidi, Adil Seçim Platformuna bildirdiği ihbarında, seçmenler kabinlere cep telefonları ile girdi. Sandık görevlilerinin herhangi bir uyarıda bulunmadığı 1428 numaralı sandık seçmenleri bir süre oyunu kullanmak için girdiği kabinde telefonla fotoğraf çekebildi. İhlaller hakkında tutanak tutulmadığı da belirtildi.
Mersin’in Toroslar ilçesi de ihlal iddiaları ile gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre, bu ilçede bulunan Çağdaşkent Anadolu Lisesi’ne girmek isteyen bir vatandaşın üzerinden çok sayıda oy zarfı ve iki adet de mühür çıktı. Müşahitler tarafından fark edilen vatandaş hakkında tutanak tutuldu.
Adil Seçim Platformu Koordinatörü Egemen Aldoğan, Artıgercek’e ihlallere ilişkin değerlendirmeler yaptı. Aldoğan, “HDP, CHP, Saadet Partisi ve İYİ Parti başta olmak üzere çeşitli siyasi partiler ve 12 sivil toplum kuruluşundan temsilcinin destek verdiği bir platform olduk ve seçimin tüm aşamalarını takip ettik. İhlal iddiaları çok ciddiydi ve bunları değerlendirmeye aldık. Her seçim dönemi olan bu ihlalleri görünür kılmaya çalıştık” dedi.
Aktif Haber http://aktifhaber.com/gundem/adil-secim-platformuna-cok-sayida-ihlal-ihbari-h119002.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder