Avrupa Birliği’nin mülteci yükünü taşıyan ülkelerinin liderleri bugün Brüksel’de Avrupa Komisyonu başkanı Jean-Claude Juncker’in daveti üzerine yeni yol haritası için bir araya geliyor. Zirvenin hedefi, mülteci konusundaki derin görüş ayrılıklarını masaya yatırmak.
Almanya başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yanı sıra İtalya, Yunanistan, Malta, İspanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika ve Hollanda liderleri de resmi olmayan zirveye katılıyor.
GÖÇ YAVAŞLADI AMA HALA GÜNDEMDE BİR NUMARA
Avrupa Birliği, bir milyondan fazla göçmenin Avrupa ülkelerine sığındığı 2015’teki krizin ardından göçü yavaşlatmayı başardı. Juncker “2015 yılından bu yana Avrupa’ya ulaşan kaçak göçmen sayısında önemli düşüş yaşandı ancak konu AB ülkelerini bölmeye devam ediyor. 2015 yılında 1 milyon sığınmacı Avrupa Birliği ülkelerine ulaşmıştı. 2018 yılında bu rakam 40 bine düştü” dedi.
MÜLTECİ YÜKÜNÜ PAYLAŞMAYI KONUŞUYORLAR
Kamuoyu araştırmalarına göre ise mülteci konusu 500 milyon nüfuslu Avrupa Birliği için öncelikli sorunlar arasında. Seçmenin baskısını ensesinde hisseden Avrupa liderleri, mülteci karşıtı aşırı sağın yükselişini de engelleyemedi. Bu tabloyu konuşmak üzere bir araya gelen Avrupalı liderler, bloğun mülteci yükünü nasıl paylaşacağı konusunu ele alıyor.
Avrupalı siyasetçilerin hatırı sayılı bir bölümü göç şartlarını zorlaştırmaktan ve daha az mülteciyi ülkelerine almaktan yana. Bunun için mültecileri Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde tutup, mali destek sağlamaktan yana olanların sayısı az değil.
DÖRT ÜLKE ZİRVEYİ BOYKOT EDİYOR
Göçmenlere yardım edenlere para cezası veren yasayı onaylayan Macaristan ve Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya’nın oluşturduğu Vişegrad ülkeleri zirveye katılmıyor. Bu ülkeler, Birlik içindeki tansiyonun düşmesi için iltica talebinde bulunan kişilere yönelik kuralların sertleşmesi gerektiğini savunuyor.
MÜLTECİ ALMAYAN ÜLKELERE YAPTIRIM GÜNDEMDE
Öte yandan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İspanya’nın çiçeği burnunda başbakanı Pedro Sanchez, ülkelerine hiç mülteci kabul etmeme politikası uygulayan Macaristan ve Polonya gibi ülkeleri eleştiriyor. Mülteci konusunda blokla birlikte hareket etmeyen ülkelere mali yaptırım gündemde.
MACRON: BİRLİK’TEN YARARLANIP BENCİLLİK YAPMAK OLMAZ
Konuyla ilgili açıklama yapan Macron, “Avrupa Birliği’nin dayanışma gücünden faydalanıp, mülteci sorununa gelince ulusal bencilliklerini en yüksek perdeden dile getiren ülkeler olamaz” dedi. İşbirliği yapmamaları durumunda bu ülkelere yaptırım uygulanmasını istedi.
Hem Macron hem de Sanchez, mültecilerin Avrupa’ya ilk adım attığı noktalarda kabul merkezleri oluşturulması, iltica süreçlerinin burada yürütülmesini savunuyor.
ÜLKELER ARASINDA KARŞILIKLI SUÇLAMALAR
Mülteci paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşayan iki ülke arasındaki gerilim de sürüyor. Fransa’yı “kibirli” olmakla suçlayan İtalya, Paris’in mülteci konusunda baş düşmanları olabileceğini söyledi. İtalyan Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio, Macron’a gerçeklikten koptuğu eleştirisini yöneltti.
Di Maio şöyle konuştu: “İtalya mülteci krizi yaşıyor, bunun sebeplerinden biri de Fransa’nın sınırından mültecileri geri göndermesi.”
MERKEL MÜLTECİ KONUSUNDA ZOR DURUMDA
Öte yandan Almanya’da üç ay önce yeniden iktidara gelen Merkel hükümeti, iktidar ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile mülteci konusunda ters düşmüş durumda. CSU, hükümetin açık kapı politikasından vazgeçmesi gerektiğini savunurken, Merkel’in geri adım atmaması durumunda hükümetin dağılma tehlikesi bulunuyor.
The post Avrupa, “Birlik” olamadığı mülteci konusunu zirvede tartışıyor appeared first on IPA - International Press Agency.
Kaynak: Dünya – IPA – International Press Agency http://ipahaber.com/2018/06/24/avrupa-birlik-olamadigi-multeci-konusunu-zirvede-tartisiyor/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder