Dünya Mülteciler Günü: 68.5 milyon kişi yerlerinden edildi - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

20 Haziran 2018 Çarşamba

Dünya Mülteciler Günü: 68.5 milyon kişi yerlerinden edildi

2001 yılında Birleşmiş Milletler dünya genelindeki mültecilerin problemlerini kamuoyuna duyurmak, problemlerin çözümü için çareler aramak ve toplumları mülteci hakları konusunda bilinçlendirmek için 20 Haziran gününü Dünya Mülteciler Günü olarak ilan etti. Her yıl bugün açıklanan BM Mülteciler Ajansı’nın (UNHCR) Küresel Eğilimler raporunun bu yılki bulguları dikkat çekiyor.

BM Mülteciler Ajansı raporda, 2017 yılı sonu itibariyle 68,5 milyon kişinin yerinden edildiğini açıkladı. Bir başka deyişle her gün 44 bin 500 kişi ya da her iki saniyede bir 1 kişi yerinden ediliyor.

68,5 milyonun 25,4 milyonunu ülkelerinde yaşanan çatışma ve zulüm nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan mülteciler oluşturuyor. 2016 yılından bu yana 2,9 milyon daha artan bu değer UNHCR’nin bir yıldan diğerine kaydetmiş olduğu en büyük artıştır.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi Dünya Mülteciler Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulundu

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi “Bugün Dünya Mülteciler Günü, mültecilerle ve onlara ev sahipliği yapan topluluklarla dayanışma zamanı. Ortaya çıkan, tekrar eden, devam eden ve derinleşen çatışmalar sonucunda, dünya genelinde 68.5 milyon insan yerinden edilmiş durumda. Bu nüfus içindeki, her on kişiden dokuzu kendi ülkesinde veya komşu bir ülkede evinden kopmuş olarak yaşıyor ve bunun hem mülteciler hem de onlara kapılarını açan topluluklar üzerindeki etkisi büyük. Mültecilerin ihtiyaçlarına cevap vermenin, ortak bir küresel sorumluluk olarak üstlenilmesine şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Artık bazı şeyleri farklı yapmanın zamanı geldi!” ifadelerini kullanarak mülteci sayısındaki artışın  altını çizdi.

Politikacılara da seslenen Grandi, ” Doğru kanunlar yapmak ve politikalar üretmek hayati önem taşıyor.” dedi. Toplumsal olarak bilinçlenme ve mültecilere kucak açıp bulundukları ülkede entegrasyonlarının sağlanması adına en büyük görevin yerel halk ve topluluklara düştüğünün üzerinde duran Filippo Grandi konuşmasını birlik ve beraberlik temennisiyle bitirdi.

EN ÇOK MÜLTECİ KABUL EDEN ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE

En çok sığınmacı veren ülkelerin başında Suriye geliyor. Suriye’yi Afganistan, Güney Sudan, Myanmar ve Somali takip ediyor. En çok sığınmacıyı kabul eden ülkeler ise Türkiye, Pakistan,Uganda, Lübnan ve İran oldu.

TÜRK MÜLTECİ SAYISINDAKİ ARTIŞ

Türkiye en çok sığınmacı kabul eden ülke kimliğinin yanı sıra son iki yıldır ülkedeki hukuksuzlardan dolayı ülkelerini terketmek zorunda kalan ve özellikle Avrupa’ya sığınma talebinde bulunan Türk mültecilerle de anılıyor.

UNICEF: Çatışmalar nedeniyle yerlerinden olan yaklaşık 30 milyon çocuğun acil korumaya ve uzun dönemli kalıcı çözümlere ihtiyacı var

UNICEF Dünya Mülteciler günü öncesi yaptığı açıklamada çatışmalar nedeniyle yaşadıkları yerlerden edilen çocuk sayısının (tahminen 30 milyon) İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en yüksek düzeye ulaştığını belirtti.

UNICEF yaptığı açıklamada ayrıca, güç durumdaki bu çocukların şu an güvende olabilmeleri için korumaya ve temel hizmetlere erişim imkanına, uzun dönemdeki refah ve mutlulukları açısından ise kalıcı çözümlere ihtiyaç duydukları uyarısında bulundu.

Kendi başlarına yollara düşen mülteci ve göçmen çocuk sayısı 2010 sonrası beş yıllık dönemde neredeyse beş kat artarak daha önce görülmemiş düzeylere ulaşmıştır.

2015-16 ARASINDA 300 BİN ÇOCUK YALNIZ BAŞINA YOLLAR DÜŞTÜ

2015-2016 döneminde 80 kadar ülkede yanlarında kimsesi bulunmayan ve yakınlarından ayrı düşmüş en az 300 bin çocuk tespit edilmiştir. Oysa bu sayının 2010-2011 döneminde 66 bin civarında olduğu bilinmektedir. Ayrıca, kendi başına yollara düşen çocuklara ilişkin gerçek sayı muhtemelen bunun çok üzerindedir. Yanlarında kimsesi bulunmayan ve yakınlarından ayrı düşmüş çocukların insan ticareti, sömürü, şiddet ve istismar gibi risklerle karşılaşma olasılıkları daha yüksektir. Nitekim küresel ölçekte insan ticareti mağdurlarının yaklaşık yüzde 28’ini çocuklar oluşturmaktadır.

EN KORUMASIZ OLANLAR ÇOCUKLAR

UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine: “Dünya Mülteciler Günü’nde, yollara düşen çocukların her gün karşılaştıkları tehditleri ve güçlükleri hatırlamak önemlidir. İster mülteci, ister sığınmacı, ister kendi ülkesinde yerinden edilmiş olsun, köklerinden kopan çocuklar sağlık ve güvenlikleri açısından ağır riskler altında oldukları gibi gelişimleri açısından gerekli temel hizmetlere erişimlerini sınırlandıran engellerle de karşı karşıyadır. Bu çocukların tek bir günden daha fazlasına, umuda, fırsatlara ve korunmaya ihtiyaçları vardır. Üye devletlere, bu çocukların haklarını ve hayallerini gerçekleştirmek üzere, taahhütlerini yenilemeleri çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullanarak mülteci çocukların içinde bulunduğu zor şartların iyileştirilmesi adına çağrıda bulundu.

The post Dünya Mülteciler Günü: 68.5 milyon kişi yerlerinden edildi appeared first on IPA - International Press Agency.



Kaynak: Dünya – IPA – International Press Agency http://ipahaber.com/2018/06/20/dunya-multeciler-gunu/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder