Tuhaf isimli mühendislikler ne işe yarıyor? - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

29 Temmuz 2018 Pazar

Tuhaf isimli mühendislikler ne işe yarıyor?

Üniversite tercih döneminde geleceğinizi belirleyecek mesleği seçmeye çalışıyorsunuz ancak bazı meslekleri yeterince bilmiyorsunuz. Özellikle bazı mühendislikler…

Adları “makine” ya da “elektronik” kadar kolay telaffuz edilemiyor, ne işe yaradığı, hangi alanda çalıştığı pek bilinmiyor. Tercih döneminde çoğu kişinin adlarını bile bilmediği ya da telaffuz edemediği mühendislik bölümleri IPA sizin için araştırdı.

MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ

Sosyal medyada bir mekatronik mühendisliği öğrencisi bölümünü esprili bir şekilde şöyle anlatmış:

Ne verim abim, elektrik var, makine var

+Karar veremedim ki ne söylesem, abi sen karışık bişey yap ortaya

Al abi tam senlik mekatronik mühendisliği…

Mekatronik mühendisliğinde makine, elektronik ve bilgisayar mühendisliğinden dersler alıyorsunuz üç bölümün karışımı gibi düşünün, disiplinler arası bir mühendislik…

4 sene boyunca matematik, fizik, kimya gibi temel disiplinlerin yanında statik, mukavemet, diferansiyel gibi dersleriniz olacak. Bu bölümü seçecekseniz, akraba teyze ve amcalarınızın okuduğunuz bölümün adını öğrenmesi zor olabilir, onlara bunu sabırla anlatmaya hazır olun.

Peki mekatronik mühendisi ne yapar, kısaca hassas ve akıllı ürün tasarımı yapar diyebiliriz. Örneğin bu yıl Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğrencileri, zorlu arazi şartlarında yapılan askeri operasyonlarda saldırı amaçlı kullanılabilecek 6 bacaklı örümcek robot geliştirdi.

Öğrencilerin sosyal medyadaki yorumlarına göre “yatarak geçilecek” bir bölüm asla değil, çalışmaya hazırlıklı olun.

Bu bölümü Google’da aratınca karşınıza çıkacak “Geleceğin mesleği” yorumu hakkında da küçük bir hatırlatma: Aynı söz 2007 yılında yazılmış mekatronik mühendisliği yazılarında da mevcut. Aradan geçen 12 yılda hala o geleceğin gelmediğini yine sosyal medyadaki mekatronik mühendisliği mezunlarının yorumundan görebilirsiniz.

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ

Adı üstüne metal üzerine uğraşan bir bilim dalı, bileşiminde metal bulunan maden filizlerini metalurjik proseslerle işleyerek endüstrinin ihtiyaç duyduğu malzemelerin elde edilmesini sağlıyor, ama bunun yanında seramik, plastik gibi malzemeleri de inceliyor.

Örneğin akşamdan kalan yemeğin üzerini örtmek için mutfakta kullandığınız alüminyum folyaya yüzde 4 bakır kattığınızda savaş uçağında kullanılabilen malzemeyi elde ediyorsunuz, malzeme mühendisleri bu gibi ilginç bilgilerin sahibi olan kişiler.

SAATLERİN ÇOĞU LABAROTUVARDA GEÇİYOR

Bizim ihtiyacımız olan malzemeleri elde etmemizi sağlıyorlar. Cep telefonunun ekranını koruyan şeffaf madde onların sayesinde var mesela. Bu bölümü seçecekseniz saatlerinizi laboratuvarda geçirmeye hazır olun. 2. sınıftan itibaren bol deneysel çalışma gerektiren bi disiplin.

Ayrıca iyi araştırıp laboratuvarı olan bir üniversite tercih edin malum ülkemiz laboratuvarı olmadan bilim öğretmeye çalışan “yüksek lise”lerle dolu.

Bir de okuduğunuz bölümün “Meteoroloji Mühendisliği”yle karıştırılmasına hazır olun:

“-Evladım hava durumunu senden öğreniriz artık

– Tam olarak öyle değil teyze…”

UZAY MÜHENDİSLİĞİ

Uzay mühendisliği denince aklınıza “astronomi” ya da “astronot” olmak gelmesin.Tabi ki astronot olabilirsiniz yetenekleriniz varsa NASA’ ya da gidebilirsiniz ama genellikle uzay mühendisleri uçak mühendislerinin yaptığı her şeyi yapabiliyorlar. Çünkü çok benzer dersler görüyorlar.

Uzay mühendisleri, makine ve uçak mühendislerinin çalıştığı alanlarda, otomotiv, beyaz eşya gibi endüstrilerde iş bulabiliyorlar.

BİYO-MÜHENDİSLİK

Mühendislik prensiplerinin biyolojiyi de içerecek şekilde uygulandığı bilim dalı. Tıp ve mühendisliği bünyesinde birleştiriyor. Bugün biyoteknolojik yöntemlerin kullanıldığı sanayilerde kullanılıyor.

Örneğin, çeşitli gıda maddeleri, içecekler, ilaçlar, biyolojik sistemlere uyumlu malzemeler biyomühendisler sayesinde elde ediliyor. Ayrıca su arıtılması, endüstriyel ve kentsel atıkların işlenmesi gibi hizmetlerin sunulmasında da kullanılıyor.

Proteinlerin yapısını değiştirip, doğal sistemlerin fonksiyonlarını etkileme, arzu edilen özelliklere sahip bitki, hayvan ve mikroorganizmaları geliştirme, insanlardaki genetik hastalıkları tanımlamada da biyomühendislikten yararlanılıyor.

Bu bölümün mezunları Türkiye’de daha çok ilaç firmalarında çalışıyor, ya da akademik kariyer yapıyorlar. Öğrenciler sosyal medyada bölümün derslerinin oldukça zor olduğunu ifade ediyorlar.

 

The post Tuhaf isimli mühendislikler ne işe yarıyor? appeared first on IPA - International Press Agency.



Kaynak: Gündem – IPA – International Press Agency http://ipahaber.com/2018/07/29/tuhaf-isimli-muhendislikler-ne-ise-yariyor/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder