BDDK, bankaları “acil” kodu ile İstanbul’da toplantıya çağırdı - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

11 Ağustos 2018 Cumartesi

BDDK, bankaları “acil” kodu ile İstanbul’da toplantıya çağırdı

Türk Lirası’nın (TL) dolara mukabil yüzde 17 değer kaybettiği 10 Ağustos Cuma günü banka şubeleri fiziki dolar taleplerini karşılamakta güçlük çekti. 
ABD yaptırımlarının etkisi ile dolar 6,43 TL, euro ise 7,33 TL oldu. Yüzde 17’lik düşüş 2001 krizinden sonra kaydedilen en yüksek günlük kayıp olarak tarihe geçti. 
BANKALAR DÖVİZ TALEPLERİNE YETİŞEMEDİ
“Döviz hesaplarının dondurulacağı” iddiaları ciddi bir döviz çıkışına yol açarken, döviz ödemesi olan firma ve kurumlar piyasada döviz bulmakta zorluk çekti. Döviz büroları da kurların sert yükseldiği saat dilimlerinde işlem yapmadı.
Bankalar arası para piyasasında (interbank) gecelik işlemlerde bazı bankaların artan faiz ve kur sebebiyle pozisyonlarını kapayamadığına dair bilgiler bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılsa da bu iddia teyit edilemedi.
BDDK, BANKA GENEL MÜDÜRLERİNİ DAVET ETTİ
Bankacılık ve Düzenleme Kurumu (BDDK) “Kırmızı Cuma” diye isim verilen krizin bankalarda ne gibi tahribata sebebiyet verdiğini bizzat bankacılardan dinlemek için 11 Ağustos Cumartesi günü İstanbul’da toplantı düzenleyecek. 
BDDK’nın Gayrettepe’deki binasında yapılacağı öğrenilen toplantıda kamu bankaları dahil bankalar, katılım bankaları, leasing ve faktoring şirketleri, yatırım ve kalkınma bankaları gibi bütün finans kuruluşlarının genel müdür seviyesinde temsil edilmesi şart koşuldu.
Mücbir sebeple katılamayan genel müdürler, vekilini gönderecek. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) de davetli listesinde görünüyor.
KUR VE FAİZ ARTIŞININ LİKİDİTEYE ETKİSİ ELE ALINACAK
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in başkanlık edeceği toplantıda kurul üyeleri de hazır bulunacak. Toplantıda kur ve faizlerdeki artışın bankalar üzerindeki etkisi tespit edilmeye çalışılacak.
Hafta içi krizin daha derinleşmesinden endişe edilirken likidite sıkışıklığına karşı nelerin yapılabileceği de banka genel müdürleri ile istişare edilecek. 
Toplantı talebinin bankalardan geldiği öğrenildi.
MÜŞTERİLER ŞUBELERE AKIN ETTİ
Bazı şubelerde 5 bin dolar ve üzeri nakit ödemelere tahdit getirilirken, bankalar yurt dışı elektronik dolar transferi yaparak dolar talebini ilave prim ödeyerek karşılamaya çalıştı.
Bu şekilde döviz transfer (SWIFT) işlemi yapan bankalar yurt dışından “acil ve hassas kargo” şeklinde nakit döviz getirtti. 
Net rezervleri 21 milyar dolara gerileyen Merkez Bankası’nın bankaların döviz taleplerine cevap veremediği iddia edildi.
Bankaların Merkez Bankası’ndan talep ettikleri döviz tutarını temin edemedikleri kaydediliyor. İddia hakkında TCMB herhangi bir beyanatta bulunmadı.  
IPA’ya konuşan bir bankacı, farklı şehirlerde bütün şubelerde mevduat çekme talebiyle karşı karşıya geldiklerini belirtti.  
TL MEVDUAT: 1 TRİLYON 16 MİLYAR TL
Merkez Bankası verilerine gör 3 Ağustos ile biten hafta itibarıyla Türkiye’de 1 trilyon 16 milyar Türk Lirası mevduat bulunuyor.
Söz konusu tutarın 952 milyar TL’si bankaların yurt içi ve yurt dışı şubelerinde açılan hesaplarda yer alıyor. Faizsiz işlem yapan katılım bankalarındaki TL mevduat tutarı ise 64 milyar TL.
DÖVİZ HESAPLARININ TOPLAMI 191,9 MİLYAR DOLAR
Bankacılık sisteminde döviz tevdiat hesaplarının toplamı ise 191,9 milyar dolar. 178 milyar 348 milyon dolar bankalarda, 13 milyar 501 milyon dolar ise katılım bankalarında tutuluyor. 
Son üç günde hızlanan mevduat çıkışının toplam mevduatı ne kadar etkilediği ise bilinmiyor. 
“BANKA HESAPLARI DONDURULACAK” ENDİŞESİ
7 Ağustos’ta IPA’ya konuşan bazı bankacılar mevduatını çekmeyen isteyen müşteri sayısında artış olduğunu belirtmişti.
Aynı kaynaklar, “Kulaktan kulağa yayılan döviz hesapları dondurulacak ve belli bir kur üzerinde TL’ye sabitlenecek iddiası çok sayıda müşterimizi etkiledi. Talebi karşılamakta zorlanıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
İnternet ve mobil bankacılığın yaygınlaşması sebebiyle bankalarda çalışan sayısı azalıyor. (Kaynak: TBB)
47 BANKA, 5 KATILIM BANKASI VE 200 BİNE YAKIN İSTİHDAM
Türkiye’de 13’ü yatırım ve kalkınma bankası, 34’ü mevduat bankası olmak üzere 47 banka 10 bin 446 şubede BDDK lisansı ile faaliyet gösteriyor. Bankaların yurt dışı şube sayısı ise 69.
İkisi kamuya ait olmak üzere toplam 5 katılım bankası da faizsiz bankacılık hizmeti veriyor. 2018 yılı Haziran ayı itibarıyla bankacılık sektöründe toplam 193 bin 815 kişi istihdam ediliyor.

Kaynak: IPA | http://ipahaber.com/2018/08/11/bddk-bankalari-acil-kodu-ile-istanbulda-toplantiya-cagirdi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder