HRW: Savaş suçu ihlali ihtimali üzerine TSK soruşturulmalı - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

19 Eylül 2018 Çarşamba

HRW: Savaş suçu ihlali ihtimali üzerine TSK soruşturulmalı


HRW, TSK'nın Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği askeri operasyonlarda sivillerin ölümüne sebep olmaktan soruşturulmasını istiyor.

İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), Türk ordusunun, Kuzey Irak’ta son bir yılda gerçekleştirdiği 4 operasyonda savaş suçu ihlali yapmış olma ihtimaline karşın soruşturulması gerektiği çağrısında bulundu.
Yapılan yazılı açıklamada askeri saldırılarda en az 7 sivilin öldüğü kaydedildi.
“4 OPERASYONDA EN AZ 7 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ”
Hadiselere tanıklık eden ve ölenlerin yakınları, HRW  ile telefonla yaptığı görüşmede, Mayıs 2017 ile Haziran 2018 arasında TSK’nın havadan ve karadan yürüttüğü 4 operasyonda en az 6 erkek ve bir kadın sivilin hayatını kaybettiğini iletti.
Tanıklar, operasyonun yapıldığı alanlarda silahlı unsur ya da noktanın olmadığını vurguladı.
TSK’nın Kuzey Irak bölgesinde gerçekleştirdiği bazı operasyonlar ve sonuçları
HRW, iddia edilen saldırı yerlerine gidemediklerini ancak saldırı sonrası olay yerinden çekilen fotoğraf ve hayatını kaybedenlerin ölüm belgelerine ulaştıklarını belirtti.
“TÜRKİYE SORUŞTURMA BAŞLATMALI”
HRW Orta Doğu Direktörü Lama Fakih, “Türkiye, Irak’taki operasyonları artırmasıyla oluşabilecek sivil zayiatı engellemek için her tür önlemi alması gerekiyor. Sivillerin öldüğü olası operasyonları soruşturmalı ve sorumluları cezalandırmalıdır. Ayrıca hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödemelidir.” dedi.
TSK’nın operasyonlarında hayatını kaybedenlerden Sharo Mahmoud Braym’ın ölüm raporu. Braym’ın evindeyken saldırı ile hayatını kaybettiği bildiriliyor.
TSK, SINIRDAN 15 KM İÇERİ YERLEŞTİ
TSK’nın PKK’ye yönelik operasyonları on yıllardır devam etmesine rağmen Mart ayından bu yana Irak topraklarında sınır ötesi operasyonlar yoğunlaştı. Ayrıca, TSK, Dohuk ve Erbil yönetimindeki alanlarda bile sınırdan 15 km içeri girerek kontrol noktaları kurdu.
Bölgedeki halk, ” TSK’nın kontrol noktaları çevresini askeri bölge ilan ettiğini ancak tarım ve hayvancılıkla uğraşmak için o toprakları kullanmaları gerektiğini.” vurguluyor.
IPA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder