Hazine ve Maliye Bakanlığı ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilmesinde vade ve tutar değişikliğine gitti.
Resmi Gazete’de yayımlanan ve 4 Eylül itibarıyla yürürlüğe giren yeni tebliğe göre her 100 bin dolarlık beyannamenin tamamı ithalatçının ödemeyi yaptığı andan itibaren gecikmeksizin Türkiye’ye getirilecek. Fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde de ihracat bedelinin tamamı yurda getirilecek ve ihraç tutarın yüzde 80’ini bankaya yatırılacak.
Aynı hükümler müteahhit firmaların yurtdışına yapacakları ihracatta da geçerli olacak.
İHRACAT BEDELİNİN YÜZDE 70’İNİ GETİRMEK MECBURİYDİ
2017 yılında çıkarılan tebliğe göre ihracat bedelinin yüzde 70’ini 180 gün içinde yurda getiren firmalar kalan yüzde 30’luk tutar üzerinde diledikleri gibi tasarrufta bulunabiliyordu.
Yeni tebliğde hem 180 gün fiili ihraç tarihine göre üst sınır olarak belirlendi hem de getirilen paranın yüzde 80’inin bankalara yatırılması şartı getirildi.
Türk Parası Kıymetini Korumu Hakkında 32 sayılı Karar’a istinaden yayımlanan son tebliğin Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybettiği bir dönemde yayımlanması dikkat çekti. Uzmanlar, tebliği “döviz sıkışıklığının bir yansıması” olarak yorumladı.
BANKALAR DA YÜKÜMLÜ OLACAK
İhraç edilen malların bedelinin süresinde yurda getirilerek, bankalara satılmasından ve ihracat hesabının süresinde kapatılmasından ihracatçılar sorumlu tutuldu.
İhracata aracılık eden bankalar ihracat bedellerinin yurda getirilmesini ve satışının yapılmasını izlemekle yükümlü olacak.
Tebliğde yer alan değişiklikler:
- Bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemeyecek.
- Söz konusu bedellerin en az yüzde 80’inin bir bankaya satılması zorunlu olacak.
- İhracat işlemlerine ilişkin bedeller; akreditifli, kabul kredili akreditifli, kabul kredili mal mukabili, vesaik mukabili, mal mukabili ödeme ve peşin ödeme şekillerinden biriyle yurda getirilebilecek.
- İhracat bedelinin yolcu beraberinde efektif olarak yurda getirilmesi halinde gümrük idarelerine beyan edilmesi zorunlu olacak.
- Peşin döviz karşılığında ihracatın 24 ay içinde gerçekleştirilmesi zorunlu tutuldu.
- İhracat belgeleri kapsamında sağlanan peşin dövizlerin kullanım süresi, ek süreler de dahil olmak üzere belge süresi kadar olacak.
- Tamamı tek seferde iade edilmeyen veya süresi içinde ihracatı gerçekleştirilemeyen peşin dövizler prefinansman hükümlerine tabi olacak.
- Yurt dışına müteahhit firmalarca yapılacak ihracatın bedelinin 365 gün, konsinye yoluyla yapılacak ihracatta bedelin 180 gün, yurt dışına geçici ihracı yapılan malların verilen süre veya ek süre içinde yurda getirilmemesi veya bu süreler içerisinde satılması halinde bedelinin 90 gün, kredili veya kiralama yoluyla yapılan ihracatta, ihracat bedelinin 90 gün içinde yurda getirilerek bankalara satılması zorunlu olacak.
2008’DE KARAR İHRACATÇIYA BIRAKILMIŞTI
8 Şubat 2008’de yürürlüğe giren Maliye Bakanlığı tebliğinde ihracat bedellerinin tasarrufu serbest bırakılmıştı.
O tarihten itibaren her bir gümrük beyannamesi bazında tutarına bakılmaksızın ihracatçıların ihracat bedellerini diledikleri tarihlerde ve diledikleri miktarlarda yurda getirebilmesine imkân tanınmıştı.
4 Eylül 2018 tarihli tebliğ ile hem işleme esas alınacak beyanname başına tutar 100 bin TL’ye indirildi hem de sözkonusu tutarın tamamı 180 gün içinde yurda getirilecek.
IPA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder