Tutuklanan 24 işçinin avukatı: İşçilere darbeci muamelesi yapıldı - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

20 Eylül 2018 Perşembe

Tutuklanan 24 işçinin avukatı: İşçilere darbeci muamelesi yapıldı



İstanbul 3’üncü havalimanı şantiyesindeki eylemde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 24 işçinin hak etmediği çok ağır bir muameleye maruz bırakıldığı belirtildi.
IPA’ya konuşan Avukat Ahmet Baran Çelik, “işçilerin karakola getirilirken, her birinin kolunda askerlerin olduğunu, sanki işçi değil de darbeye teşebbüs eden generallermiş gibi güvenlik önlemi alındığını, 4 günlük gözaltı süreci boyunca avukatların işçilerle görüştürülmediğini” söyledi.

İstanbul 3. havalimanı inşaatında çalışan işçilerin eylemi.

EYLEM ANAYASAL HAK
Çelik, “Eylem işçilerin anayasal bir hakkı. Bundan dolayı tutuklama olabilir mi normal şartlar da?” diye sordu.
İstanbul’da yapımı süren yeni havalimanı inşaatında eylem yapan işçilerden 24’ünün tutuklanmasının siyasi bir karar olduğunu söyleyen avukat Ahmet Baran Çelik, gözaltı süreci boyunca, işçilerle görüştürülmediklerini ve sağlıklı bir bilgi alma sürecinin bu nedenden dolayı gerçekleştiremediklerini söyledi.
Çelik, “Gözaltındaki işçiler havalimanına götürüldü. Görme şansımız hiç olmadı. Karakolda iş verenler, patronlar içeri girip çıkabildi.” dedi.
“TUTUKLANMA GEREKÇESİ OLMAYACAK İDDİALAR İLE TUTUKLANDILAR”
“İşçilerin çalışmasına engel olmak, kamu malına zarar vermek, polislere direnme” gerekçesiyle 24 işçinin tutuklandığını dile getiren Çelik, “Bu gerekçeler tutuklanma gerekçesi olamayacak iddialar. Aslında hayret etmiyoruz ama hayret edilecek bir karar. Eylem yaptılar grev gibi. Eylem işçilerin anayasal bir hakkı. Bundan dolayı tutuklama olabilir mi normal şartlarda?
“6 AYDIR MAAŞINI ALAMAYANLAR VAR”
“Normal bir hukuk işleyişi olsaydı zaten bırakın tutuklamayı gözaltı işlemi dahi olmazdı. Normal hukuk devletinde, bir işçi 20 gün maaşını, hak edişini almaz ise işi bırakabiliyorsunuz. ‘İş yapmıyorum’ diyebiliyorsunuz.  6 aydır ücretini alamayanlar var. Böyle bir durumda kanunlardan doğan hakkını kullanabilir. Ki bu işçilerin temel talebi maaşlarını almaları değil, temel insani koşulların sağlanması yönündeki taleplerdi. Yaşadıkları yerde tahtakurularının olmasından, temizliğin yapılmamasından dolayı eylem yaptılar. Tahtakurularından insanların yüzünde yaralar çıkmış.”

Tahtakurusu basan yataklar dışarıya atılmış

“37 KİŞİNİN DÜŞEREK ÖLDÜĞÜ İDDİASI VAR”
“Her gün kazalar, düşmeler yaşanıyor. 37 kişinin öldüğü söyleniyor. Bu rakam kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Doğru bir rakam değil. Doğru da olabilir ama normal bir olaymış gibi anlatılıyor. Sonuçta ölüm var orada. 37 insandan bahsediyoruz. Demek ki iş yeri güvenliği yok. Kaç bin tane insan yaralandı. Düşmeler, yaralanmalar, sakat kalmalar oluyor. Gerekli tedbirler alınmadığı sürece kazalar daha çok olacaktır. Daha vahim şeyler duyduk ama rivayet olabilir belki, üzerine beton dökülüp betonun altında kalan insanlardan bahsediliyor. Bunu duyduk işçilerden doğru mu bilmiyorum ama” diye konuştu.

İşçilerin kullandığı banyoların durumu

“ADLİ KONTROL ŞARTI İLE SERBEST BIRAKILANLAR NASIL ÇALIŞACAK?”
Adli kontrol şartıyla işçilerin serbest kaldığını ifade eden Çelik, işçilere aynı zamanda haftada iki gün imza ve yurt dışına çıkış yasağının getirildiğini söyledi. Çelik, “Bu insanlara haftada 2 gün imza demek inşaatta çalışamazsınız demektir. İşçi haftanın iki günü nasıl gidip imza atabilir? Haftada 2 gün imza inşaat işçisinin çalışmasına engel bir karar. Ağır ve hukukla ilgisi olmayan bir karar” dedi.

3. havalimanı işçilerinden eylemde gözaltına alınanlardan bazıları

“GÖZALTINDAKİ İŞÇİLERE İŞKENCE EDİLDİ”
Gözaltına alınan işçilerin karakola getirilmeden önce iş yerinde darp edildiğini belirten Çelik,
“Çok ciddi bir darp olayı olmuş. Ve bu işkence olayı patronların yanında oluyor. İşçilere baya bir dayak atılmış. Dayak yanında hafif kalır. Bu işkencedir. Milletvekillerinin işçilerle görüştürülmesine izin verilmedi. Avukatlarıyla görüştürülmedi işçiler. Ki 27 avukat günlerce karakol kapılarında bekledik. Müvekkillerimizi savcılığa getirilirken görebildik. Savunma hakkı tanınmadı. Bunun hukukla bir ilgisi var mı? Patronların, işverenlerin menfaatine göre hukuk düzenlendi. Patronların çıkarlarını korumak amacıyla 24 işçi tutuklandı. İşçilerin birçoğu işinden çıkartıldı. Yine birçok işçinin işinden atılacağını düşünüyoruz. Çünkü havalimanına işçi alımı devam ediyor. Gözaltıların yeniden olabileceğini düşünüyoruz. Ve karakollarda bazı işçilerin gözaltında olabileceğini düşünüyoruz. Emin değilim çünkü ne işçiler ile görüşme şansımız oldu ne de havalimanına gidebiliyoruz.” diye kaydetti.

Jandarma işçilerin odasını basarken

SENDİKA VE İŞ VEREN GÖRÜŞMESİNDE KAYMAKAM VE JANDARMA KOMUTANI DA VARDI İDDİASI
Eylemin başladığı ilk gün sendika temsilcileri ve iş verenler arasında iki kez görüşme gerçekleştiğini aktaran Çelik, iş verenin işçiler ile görüşme sağlarken yanında iki kaymakam ve jandarma komutanının olduğu yönünde bilgiler aldıklarını söyledi. Sendika temsilciler ve patronlara arasında anlaşma sağlanamadığı için, işçilerin eylemlerine devam ettiklerini, sonrasında gözaltılarına başlandığını belirten Çelik, “Patron, jandarma komutanı ve kaymakam yan yana. Bunlarla birlikte görüşme yapılıyor. Yani kaymakam ve jandarma komutanı ve sendika temsilcileri bir görüşme yapıyor. Sizce burada, kaymakam, jandarma komutanı ve patronun yan yana olduğu bir ortamda işçilerin lehine bir karar çıkabilir miydi? Biz şaşırmadık. Ama hukuk, evrensel hukuk ilkeleri bu işçilerin haklı olduğunu bizlere söylüyor. Bu işçiler anayasanın kendilerine tanıdığı hak ile eylem yaptılar.” diyerek işçilerin hakkını savundu.

IPA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder