Adalet Bakanlığı, iş adamı Akın İpek’in Türkiye’ye iade süreciyle ilgili hukuki sürece müdahil olduğu gerekçesiyle Londra Adalet Müşaviri hakkında inceleme başlattı. Bakanlık, müşavirin Ankara’ya çağrıldığını da açıkladı.
Müşavir hakkında başlatılan incelemenin “Akın İpek’in iadesiyle ilgili bakanlığın hazırladığı belgelere ek olarak hatalı bilgiler içeren bir sayfalık yazı eklenmesinden” kaynaklandığı aktarıldı.
LONDRA MAHKEMESİ, İPEKLE İLGİLİ İADE TALEBİNİ REDDETTİ
Türkiye, bir süredir Londra’da yaşayan ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası devlet tarafından el konulan İpek Holding’in kurucusu Akın İpek’in Gülen Cemaati ile ilişkisi olduğu iddiasıyla iadesini talep ediyordu. İngiltere’nin başkenti Londra’daki Westminster Sulh Ceza Mahkemesi, geçen hafta yapılan duruşmada İpek’e yönelik iade talebini, “Dava siyasi. Türkiye’de adil yargılama yok. Cezaevleri güvensiz. Suçlamalar boş.” gerekçeleriyle reddetmişti.
MÜŞAVİRİN KİMLİĞİ TARTIŞMA KONUSU OLDU
Bakanlığın başlattığı incelemenin ardından müşavirin kimliği tartışma konusu oldu. Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde Londra Büyükelçiliği Adalet Müşaviri olarak Abdullah Murat’ın ismi geçiyor.
İngiliz Mahkemesi “adil yargılama yok” dedi, Akın İpek’in Türkiye’ye iadesini reddetti
Odatv de, bakanlık yetkililerine dayandırdığı haberinde o ismin Abdullah Murat olduğunu yazdı. Diken isimli haber sitesi ise Ankara’ya çağrılan ismin Ömer Faruk Altıntaş olduğunu ileri sürdü. Londra’da yaşayan Dr. Altıntaş’ın Türk Büyükelçiliği’ne dışarıdan danışmanlık ve hukuk müşavirliği hizmeti verdiği öğrenildi.
BİR SAYFALIK BELGEDE NELER VAR?
Bir başka tartışma konusu ise müşavirin belgelere eklediği yazının içeriği. Odatv’de yer alan iddiaya göre 8 Kasım 2018 tarihli yazının içeriğinde Türkiye’de yürütülen “FETÖ soruşturmaları ve kararları” hakkında bilgiler yer alıyor. Özellikle, halen tartışılan ByLock’la ilgili kritik satırlar bulunuyor.
Belgede şu ifadeler dikkat çekiyor:
“Türkiye’deki mahkemeler FETÖ üyeliği ve yöneticiliği suçlamalarıyla 31.400 ‘mahkumiyet’ kararı verirken (CMK 314/1 ve 2. Maddeler), mahkemelerin aynı ceza kanunu maddeleri kapsamında herhangi bir suç tespit etmeyip, beraat kararı verdiği davaların sayısı 10.657’dir.”
190 DAVADA CEZA, 632 DAVADA BERAAT ÇIKTI
“Türk Ceza Kanununun 309. Maddesi (Anayasal düzene karşı işlenen suçlar) kapsamında görülen davalarla ilgili olarak, mahkemeler 190 davada ‘ceza vermiş’ ve 632 tanesi beraatle sonuçlanmıştır.”
“FETÖ davaları ile ilgili Temyiz mahkemesi Yargıtay’dır ve 2018 yılının başından beri yerel mahkemeler tarafından verilen kararların yaklaşık olarak yüzde 40’ını aşağıda belirtilen FETÖ davalarındaki ihlaller nedeniyle bozmuştur.”
“BYLOCK VE BANK ASYA HESABI TEK BAŞINA KANIT OLMAZ”
Belgeye göre, ByLock yazışmaları gizli eylemler yürütmek amacıyla kullanılmadığı sürece bir kanıt olarak kullanılmıyor. Bank Asya hesaplarıyla ilgili tartışmalara açıklama getirmek için de “FETÖ’ye finansal destek sağlamayı içeren herhangi bir eylem kendi başına FETÖ üyeliğine kanıt teşkil etmek için kullanılamaz.” ifadeleri kullanılmış.
BAKANLIK: DEĞERLENDİRMELER YARGITAY İÇTİHADIYLA UYUMLU DEĞİL
Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Sanık ve avukatlarının, Türkiye’deki adil yargılama şartlarına yönelik dava sürecindeki asılsız iddiaları üzerine, Londra Adalet Müşaviri tarafından kendi inisiyatifi ile ayrıca 1 sayfalık bir bilgi notu hazırlanarak İngiliz Savcılık makamı ile paylaşıldığı öğrenilmiştir.
Yargı yetkisi içindeki konularda Bakanlığımız tarafından kurumsal görüş oluşturulması söz konusu değildir. Bilgi notu içinde yer verilen değerlendirmelerin Yargıtay içtihatlarıyla da uyumlu olmadığı anlaşılmıştır.”
Akın İpek’i iade etmeyen hâkim: Türkiye’de hukukun üstünlüğüyle ilgili ciddi çekincelerim var
The post Akın İpek’in iadesi reddedilince elçilik müşavirine inceleme başlatıldı appeared first on IPA - International Press Agency.
Kaynak: Gündem – IPA – International Press Agency http://ipahaber.com/2018/12/03/akin-ipekin-iadesi-reddedilince-elcilik-musavirine-inceleme-baslatildi/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder