140 hayati ilaç eczanelere verilmiyor, hastalar perişan - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

28 Ocak 2019 Pazartesi

140 hayati ilaç eczanelere verilmiyor, hastalar perişan


Türkiye’de kuduz aşısının yanısıra şeker, tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına karşı kullanılan birçok ilaç eczanelerde bulunmuyor. Eczacılar ilaç firmalarını suçluyor. Firmaların şubat ayında yapılacak kur zammını beklediği ifade ediliyor.

İlaç firmaları, euro kurunun 2,69 TL’ye sabitlenmesinden dolayı birçok ilacı eczanelere vermiyor. Eczacılar bazı ilaçların yaklaşık 1 yıldır piyasada olmadığını söylüyor.

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre, ilaç firmalarının şubat ayında bekledikleri zamla birçok ilacı piyasaya sürmesi beklenirken bir eczacı, var olan birçok ilacın da miktarının yetersiz olduğunu söylüyor. Eczacı, “Gerekli çoğu ilaç yeterli miktarda ne yazık ki piyasada bulunmuyor.” dedi.

140 İLAÇ PİYASADA YOK

Kuduz aşısı, şeker ilacı, tansiyon ilacı, kalp ilacı gibi en az 140 çeşit ilacın şu an piyasada bulunmadığı tahmin ediliyor. Bu ilaçların bulunmamasının sebebi şubat ayında beklenen zam.

2018 yılında euro kuru 2,69 TL seviyesindeyken firmalar 2019 yılı için açıklanacak euro kurunu bekliyor. Euro kurunda firmalar anlaşırsa söz konusu ilaçların çoğunun piyasaya sürülmesi bekleniyor.

BAZI İLAÇLAR 1 YILDIR PİYASADA YOK

Çoğu hasta ise eczanelerde ilaç bulamadığı için eczaneleri suçluyor. Eczaneler de durumdan şikâyetçi olduklarını söyleyerek raflarda bulunan ilaçların satılmama gibi bir durumu olmadığını, bunun yasal olarak suç olduğunu belirtiyor.

ECZACILAR: SORUMLU ÜRETİCİ VE İTHALATÇI FİRMALAR

Başka bir eczacı ise durumu şöyle anlatıyor: “Bize sadece ilaçların bulunmadığı söyleniyor. Rafta olan ilaçları hastaya vermeme gibi bir durum söz konusu olamaz. İlaçları temin ettiğimiz ecza depoları var. Depolar da bu ilaçları firmalardan temin eder. Bize de ilaçlar gelmediği zaman mecburen ‘yok’ demek zorunda kalıyoruz. Sorumlu üretici ve ithalatçı ilaç firmalarıdır.”







 



Kaynak: Aktif Haber http://aktifhaber.com/saglik/140-hayati-ilac-eczanelere-verilmiyor-hastalar-perisan-h127891.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder