Bunu da yaptılar: Cezaevinde kadın ziyaretçilere ped kontrolü! - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

28 Ocak 2019 Pazartesi

Bunu da yaptılar: Cezaevinde kadın ziyaretçilere ped kontrolü!

Kadın ziyaretçilerin pedleri zaten alenî bir şekilde kontrol ediliyordu. Şimdi hem yönetimin verdiği pedleri kullanmak hem de parasını ödemek mecburiyetindeler.

Cezaevlerinde tutuklulara ayrı, ziyaretçilerine ayrı eziyet ediliyor. Özellikle çocuk ve kadın ziyaretçilerin üst aramalarında hak ihlalleri ciddi boyutlara ulaştı.

15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünden bu yana çocukların bezleri, kadınların özel günlerinde kullandıkları pedleri kontrol ediliyordu. Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nde geçen haftadan itibaren yeni bir uygulama başladı. Artık sadece kontrol edilmiyor, ziyaretçilerden yönetimin verdiği bezleri ve pedleri takmaları isteniyor.

KÜÇÜK BİR ODADA 3-4 MEMURUN ÖNÜNDE KADIN ZİYARETÇİLERİN MAHREM YERİNE KADAR BAKIYORLAR

Bir tutuklu yakını geçen hafta yaşadığı ve tanık olduğu olayları şöyle anlatıyor: “Küçük bir oda var. 3-4 memur oluyor ve ziyaretçileri yan yana dizip arıyorlar. Yanınızda çocuğunuz varsa o da aranıyor. Önceleri bu odada perde yoktu, sonra bir perde koydular, ama onun da boyu kısa. Yani dışarıdan görünüyorsunuz.

Ped olup olmadığını anlamak için rahatsız edecek derecede size dokunuyorlar ve pedinizi hissettikleri an onu göstermek zorundasınız. Çamaşırınızı biraz açıyor, pedin yapışkan kısmını kaldırmak zorundasınız. Altında bir şey olup olmadığına bakıyorlar. İster istemez mahrem yerleriniz görünüyor.

Bunlara zaten alıştık. Geçen hafta ise ilk kez bir şey yaşadık. Her zamanki gibi çocuğumun altını açtım. Kolaylık olsun diye kilot bez kullanıyorum. Bu kez bezini tamamen çıkarmamı istediler. Neden diye sordum, bakanlık talimatı öyleymiş. Buz gibi bir ortamda çocuğu masaya benzer bir şeye yatırdım, büyük-küçük fark etmez bir bez verdiler, orada değiştirmek zorunda kaldım. Çocuk bu arada bas bas bağırıyor.”

PED PARASI TUTUKLUNUN HESABINDAN KESİLİYOR

Aynı tutuklu yakını şöyle devam etti: “Ziyaretçiler arasında yeni doğum yapmış bir kadın vardı. Kadıncağız zor yürüyor, oturmasına da izin vermediler. kadına ‘ayakta dur, pedini çıkar, yeni ped vereceğiz, bundan sonra bizim verdiğimiz pedleri takacaksınız’ dediler. Şaşırdık, üzüldük, canımız sıkıldı ama bir şey diyemiyorsunuz.

Sonra bir defter çıkardı görevli. Kadına kime geldiğini, adının ne olduğunu sordu. O pedin parası eşinin hesabından kesilecekmiş. Pedi çıkarıp o ortamda takmayı geçtim, bir de ifşa oluyorsunuz. Sadece eşini ziyaret eden yok ki kardeş geliyor, yenge geliyor, teyze geliyor.

“ÖYLE ORADA YARI ÇIPLAK KALIYORSUNUZ”

Arada ne kadar perde bile olsa arama esnasında görünüyor. O ortamda ped çıkarıp, kendilerinin verdiği pedi takmak zaten psikolojik olarak çok ağır bir şey. Mahremiyetimiz ihlal ediliyor. Üst bölgemizi de komple kendileri açıyorlar, tel vs var mı diye arıyorlar ama sizin açmanıza izin vermiyorlar. Öyle orada yarı çıplak vaziyette kalıyorsunuz. OHAL varken bu tür şeylere itiraz edenlere, memurla tartışanlara 3 ya da 6 ay görüş yasağı koydular.”









 



Kaynak: http://aktifhaber.com/iskence/bunu-da-yaptilar-cezaevinde-kadin-ziyaretcilere-ped-kontrolu-h127890.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder