Behrouz Boochani, cep telefonuyla yazdığı ‘Dost Yok Sadece Dağlar Var’ adlı kitabıyla Avustralya’nın en prestijli ödüllerinden Victoria Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.
Farsça yazdığı kitabın bölümlerini İngilizceye çevirmesi için WhatsApp üzerinden Avustralya’daki İranlı bir tercümana gönderen Boochani, katıldığı yarışmada birinci olduğu için 100 bin Avustralya dolarının (72 bin Amerikan doları) sahibi oldu.
Boochani, bundan altı yıl önce tekneyle Avustralya’ya ulaşmış ancak ana karaya ayak basmadan Avustralya hükümetince Manus Adası’ndaki kampa gönderilmişti.
Artı Gerçek’in aktardığına göre, Boochani, ödül töreni için hazırladığı konuşmada o günleri “6 yıl önce Christmas Adası’na geldiğimde bir göç memuru beni ofisine çağırdı ve Pasifik Okyanusu’nun ortasındaki Manus Adası’na sürgün edileceğimi söyledi.
Ona yazar olduğumu söylediğimde bana güldü ve güvenlik görevlilerine Manus’a gönderilmemi emretti. O yüzü yıllar boyunca aklımda tuttum, kitabımı yazarken, hatta şu anda bu ödül konuşmasını hazırlarken bile. Bu bir aşağılamaydı” sözleriyle anlattı.
Boochani, ödüle layık görülmesine ilişkin olarak “Alçak gönüllülükle bu ödülün bir zafer olduğunu belirtmek isterim. Sadece benim için değil, edebiyat için, sanat için ve hepsinin ötesinde insanlık için. İnsan türü için bir zafer, insanlığın gururu için bir zafer. Bizi insan olarak görmeyen sisteme karşı bir zafer. Bizi sayılara indirgeyen sisteme karşı bir zafer” dedi.
WhatsApp üzerinden de basına bir açıklama yapan Boochani, “Etrafımdaki bu kadar çok masum insanın acı çektiği bir ortamda ödülü aldığıma sevinemedim bile. Kutlamak istemiyorum” diye konuştu.
Kitabı yazarken yaşadığı en büyük korkunun, telefonuna kamptaki güvenlik görevlilerince el konulması olduğunu belirten Boochani, “Odamı basıp tek sermayem olan cep telefonumu almalarından çok endişelendim” dedi.
Ödülün sahibi perşembe günü Avustralya’da düzenlenen bir törenle duyuruldu, ancak Boochani izin olmadığı için ödülünü almak üzere ülkeye giremeyecek. Kürt yazar Behrouz Boochani, Avustralya hükümetinin kamplardaki mültecilerin içinde bulunduğu durum nedeniyle çok büyük utanç duyması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Behrouz Boochani, 2017’de bulunduğu Papua Yeni Gine (PNG) Manus Adası’ndaki tutukevinde telefonuyla gizlice bir film çekmişti.
Tutukevinde yaşananları konu alan filmin çekimlerini gizli bir şekilde gerçekleştirmeyi başaran Boochani, filminde mahkumların hayatını ve tutukevinde yaşananları işlemişti.
Tutukevinde bulunan mültecilerin günlük hayatını kaydeden Boochani, aynı zamanda gardiyanları ve açlık grevlerini de çekmeyi başarmıştı.Zaman zaman da kamplardaki mültecilerin durumlarıyla ilgili bilgiler paylaşıyor.
GriHat | https://grihat.com/kurt-multecinin-gozaltinda-telefonla-yazdigi-kitaba-edebiyat-odulu/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder