AKP’de yüzde 2 paniği: Yeni kurulacak partiler Cumhurbaşkanlığı seçimini zora sokabilir - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

29 Temmuz 2019 Pazartesi

AKP’de yüzde 2 paniği: Yeni kurulacak partiler Cumhurbaşkanlığı seçimini zora sokabilir


31 Mart yerel seçim sürecinden sonra hızlanan yeni parti kurma çalışmalarına ilişkin siyaset kulisleri ise hareketli. 

Babacan ve Davutoğlu’nun kuracağı partilerin siyaset sahnesindeki denklemleri nasıl değiştireceği merak ediyor. Cumhuriyet’in haberine göre AKP, yeni partiler nedeniyle olası bir erken seçimde ya da 2023 yılında yapılacak seçimde Cumhurbaşkanlığı seçiminde “yüzde 50+1” alınmasının riske gireceği endişesini taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP ile kurduğu Cumhur İttifakı ile 24 Haziran’da yüzde 52’yle seçilmişti. Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun parti kurması durumunda hem AKP hem de MHP seçmeninde oluşabilecek iki puanlık bir kaymanın Erdoğan’ın seçilmesini riske sokacağı ifade ediliyor. 

Yeni partilerin yeni ittifaklara da neden olacağı belirtilirken 24 Haziran seçimlerinden farklı bir tablonun ortaya çıkması bekleniyor. 

 Kurulacak yeni partilerin en büyük etkisinin ittifaklar nedeniyle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olacağına dikkat çekiliyor. Erdoğan’ın 24 Haziran seçimlerinde AKP’nin oyları yüzde 42 oranında çıksa da MHP ile ittifak yapılmasıyla birlikte yüzde 52.6 oranında oy alarak seçildiği anımsatılıyor. Yeni kurulacak partilere AKP ve MHP seçmeninden yaşanabilecek 2 puanlık bir geçişin bile ilk yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın ilk turda seçilmesini engelleyeceği değerlendirmesi yapılıyor. 

Erdoğan’ın her ne kadar kurulacak yeni partilerin “başarısız” olacağı söylese de parti tabanından geçişleri önlemek için teşkilata yönelik çalışmalar yapıyor. Yeni kurulacak partilerin AKP’yi nasıl etkileyeceği ise en çok tartışılan konulardan. Buna ilişkin parti içinde iki değerlendirmenin olduğu ifade ediliyor. AKP, yeni kurulacak partilere partisinden milletvekili geçişinin olmayacağını düşünüyor. Ancak milletvekili geçişinin olması durumunda ise bu durumun grup dengelerini değiştirmeyeceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir dönemini harcamamak için erken seçim istemediği, bunun için Meclis’te en az 360 milletvekilinin oyunun gerektiği ifade ediliyor. AKP ve MHP’den çok sayıda milletvekilinin yeni partilere geçmesiyle ancak bu rakamın elde edileceği konuşuluyor.

Ancak AKP kulislerinde, yeni kurulacak partilerin grup kurması ve AKP’den 20’ye yakın milletvekilinin ayrılması durumunda bile Meclis komisyonlarında çoğunluk sıkıntısı yaşanmayacağı, bu sayının üstünde geçişler olması durumunda ise Cumhur İttifakı devam ettiği sürece sorun yaşanmayacağı konuşuluyor.



Kaynak: http://aktifhaber.com/siyaset/akpde-yuzde-2-panigi-yeni-kurulacak-partiler-cumhurbaskanligi-secimini-zora-sokabilir-h135504.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder