'Partiler ittifak yapılanmasına gidiyor, başkanlar geliyor' - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

1 Ağustos 2019 Perşembe

'Partiler ittifak yapılanmasına gidiyor, başkanlar geliyor'



Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, sandıkların tamamının ittifaka dayalı hale gelmesinin, siyasi partileri de yeniden yapılanmaya ittiğini yazdı.

Bunun ilk uygulamasının bu hafta sonu İYİ Parti’de görüleceğini söyleyen Sarıkaya, "Ankara’da tüm parti genel merkezlerinde badana boya sezonuna girilmiş gibi yeniden yapılanma hazırlığı var" diyor ve ekliyor:

"Çünkü yeni sistemin ihtiyaç duyduğu yüzde 50+1’in ancak ittifaklarla sağlanabilmesi, siyasi parti yapılarının da buna uygun hale getirilmesini zorunlu kıldı. Sivil toplum örgütlerinden, belediye meclislerine, parlamentoya uzanan geniş alanda ittifak ilişkilerini takip edecek ve düzenleyecek yeni bir birime veya başkanlığa ihtiyaç duyuyor. Kurulan ittifakın denetimi ve öteki ile de ittifak işbirliğinin olanaklarının sürekli deneyimlenmesine dayalı süreçlerin de kapısını aralıyor."

En son Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Yepyeni bir AK Parti göreceksiniz” diye il başkanlarına yeniden yapılanmanın işaretini verdiğini belirten yazar, öncesinde de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu parti programının yeniden ele alınacağını söylediğini anımsatıyor.

Sarıkaya'nın aktardığına göre, AKP'de teşkilat dahil, parti yapılanmasının daha mobil ve dinamik hale getirilmesi olduğu belirtiliyor. Bunun ilk işaretlerinin sonbahar ile birlikte görüleceği, başlatılan kongre süreciyle birlikte de "yeni bir AKP" hedeflendiği kaydediliyor.

Muhalefetteki değişimin ise çok daha belirgin olduğunun altını çizen Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun da belirttiği gibi yakın gelecekte yapılacak kurultayın tek gündemi parti programı değişimi olacak. Tüzükte değişiklik amaçlanmamakla birlikte, en son 2008’de değişmiş olan parti programının geniş kesimlerin desteğiyle geniş bir siyaset çalışmasına dönüştürülmesi amaçlanıyor. Bundan kasıt, ideolojik parti yapılanmasından daha geniş kitleleri hedefleyen bir örgütlenme modeli. Yerel seçim ile sağlanan oy artışı, yerel iktidarların ele geçirilmesi sonucu zenginleşen kadrolardan, yeni dönem siyasetinin diline ve teşkilatın çalışma modeline kadar geniş bir değişim hedefleniyor. Bunlar yapılırken 6 okla belirlenmiş temel ilkelerden taviz vermemenin de birinci koşul olduğunun altı çiziliyor. Ayrıca belediyelerin de içinde bulunduğu tüm yapıyı denetleyecek merkezi bir birimin oluşturması da amaçlanıyor."

CHP’nin siyaset sosyolojisinin alt yapısını 2011 sonrası önemli şekilde farklılaştıran Prof. Dr. Sencer Ayata ise reform ihtiyacının, “Partiden, parti sisteminden ve siyasi sistemden kaynaklanan” olmak üzere üç temele dayandığı söylüyor:

İYİ Parti'de ise başkanlık sistemine uygun parti yapılanmasının ilk adımının hafta sonu yapılacak Tüzük Kongresi’nde atılacağı ifade ediliyor.

Sarıkaya, Genel İdare Kurulu üye sayısını yakın geçmişteki tüzük değişikliği kongresinde 80’den 50’ye indiren İYİ Parti'nin, örgüt yapılanmasını da farklılaştırıp çok daha dinamik hale getirdiğini söylüyor.

“Genel başkan yardımcılığı”na dayalı Genel Merkez yapılanmasını “başkanlık” sistemine dönüştürdüğünü belirten Sarıkaya, onların da altına “başkan yardımcılığı” sisteminin getirildiği bilgisini paylaşıyor.



Kaynak: http://aktifhaber.com/siyaset/partiler-ittifak-yapilanmasina-gidiyor-baskanlar-geliyor-h135640.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder