İsveç merkezli Stockholm Center for Freedom (SCF) adlı sivil toplum kuruluşunun yayınladığı 2017 Ocak raporuna göre, 300’e yakın gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde, 839 gazeteci çeşitli gerekçelerle adlî soruşturma kapsamına alındı, 200’e yakın medya kuruluşu kapatıldı ve 10 binden fazla gazeteci işsiz kaldı. Bunun yanısıra gazetecilerden bir kısmı da yurt dışına çıkmayı başardı. Yurt dışına çıkmak zorunda kalan Gazeteci Arzu Yıldız ve Gazeteci Hayko Bağdat sürgün hayatlarını BOLD'a anlattı.
Darbe kalkışmasından iki gün sora 17 Temmuz'da polislerin evine baskın yaptığını anlatan Gazeteci Arzu Yıldız, Türkiye'de 5 buçuk ay kaçak hayatı yaşadığını anlattı. Kaçak yollarla Yunanistan'a geçtiğini belirten Yıldız, mülteci kamplarında da kaldığını belirtti. Mülteci kamplarının kendisini çok etkilediğini belirten Yıldız "O kampta hayata bakışım değişti" dedi.
Gazeteci Hayko Bağdat da darbe kalkışmasından sonra pasaportuna el konulan gazetecinin kendisi olabileceğini söyledi. Türkiye'deki son 3-4 yılını koruma polisleriyle gezdiğini aktaran Bağdat, "Devletin karanlık odaklarından hedef gösterilmem, suikast girişimi atlatmam, koruma polisimle güven ilişkimin sarsılması ve çok yakından gelen tehditlerle aralık ayında yurt dışana çıktım. Ben biraz daha şanslı yollarla geldim. O dönemde Can Dündar Özgürüz haber portalını kuruyordu ve onunla beraber o medyayı kurma şansımız oldu. Gazeteciliğe devam ettik." dedi.
Gazeteci Yıldız ve Bağdat'ın sürgün hikayelerini aşağıdaki video'dan dinleyebilirsiniz:
Kaynak: http://aktifhaber.com/medya/gazeteci-yildiz-ve-bagdatin-surgundeki-hayatlari-ve-gazetecilik-h144969.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder