Yanıta göre 27. yasama döneminde Adalet Bakanlığı'na tüm partilerin verdiği 3 bin 553 soru önergesinden sadece 154'ü yanıtlandı. İçişleri Bakanlığı ise HDP'nin 704 önergesinden sadece 9'unu cevapladı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede’nin, soru önergelerinin kaçına yanıt verildiğini sorduğu soru önergesine yanıt verildi. Bu yanıta göre 27. yasama döneminde Adalet Bakanlığı’na tüm partilerin verdiği 3 bin 553 soru önergesinden 154’ü yanıtlandı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle işlevselliği tartışma konusu olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) milletvekillerinin verdiği soru önergeleri bakanlıklar tarafından genel olarak cevapsız bırakılıyor. Meclis iç tüzüğüne göre 15 günde yanıt verilmesi gerekirken binlerce soru önergesinden sadece birkaçına cevap veriliyor. HDP Milletvekili Sait Dede’nin bir önergesine TBMM’nin verdiği cevapta bakanlıkların yanıtsız bıraktığı önergelerin tablosu ortaya çıktı.
Gelen cevaba göre 27. yasama döneminde Adalet Bakanlığı’na tüm partilerin verdiği 3 bin 553 soru önergesinden 154’ü yanıtlandı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verilen toplam soru önergesi 2 bin 78 iken cevaplanan önerge sayısı ise 334.
İçişleri Bakanlığı ise kendisine sorulan 2 bin 143 sorunun yarıya yakınını cevapsız bıraktı. İçişleri Bakanlığı’nın yanıtsız bıraktığı soruların büyük kısmı HDP’lilere ait.
“TBMM’NİN PASİFLEŞTİRİLDİĞİNİN AÇIK BEYANI”
Milletvekili Sait Dede, Meclise sunulan ve cevaplanmayan soru önergeleriyle ilgili, “TBMM’nin ve kendisini yapısallaştıran milletvekillerinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile nasıl pasifleştirildiğinin açık bir beyanı durumundadır” ifadelerini kullandı.Dede konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Yürütmenin yasamadan kaynaklandığı ve bu sebeple ona karşı sorumlu olduğu parlamenter sistemde, parlamentoların yasa yapımından sonra en önemli işlevi denetimdir. Bu denetim yollarından biri de soru önergeleridir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hem yasa yapımına hem denetim yollarına büyük bir darbe vurmuştur. Yürütmenin hazırladığı Yasa teklifleri komisyonlarda muhalefetin görüş ve önerileri dikkate alınmadan, uzmanlar dinlenmeden ve tek bir virgülü dahi değiştirilmeden aynen geçmektedir.”
“TBMM HIZLANDIRILMIŞ NOTER HALİNE GETİRİLDİ”
“Araştırma önergeleri içeriği ne olursa olsun çoğunluğun oligarşisine takılmakta, kamuoyunca herhangi bir tepki ile karşılaşılmadan sessizce itibarsızlaştırılmış bir siyaset politikasının zulmüne uğramaktadır. Tarafımızca verilen soru önergeleri TBMM içtüzüğünün belirtmiş olduğu 15 günlük süre geçtikten sonra bile yanıtlanmamaktadır. Verilen yanıtların ise büyük bir kısmı söz konusu önergelere konu olan toplumsal, ekonomik, hukuki, idari, sosyal sorunlara çözüm getirmekten uzak olmakla beraber iktidar bloğunun siyasi saiklerinin pervasız bir dışavurumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple mevcut hükümet sisteminin demokratik teamülleri ortadan kaldıran, sorumluluktan kaçan, denetimsizliği salık veren bir amorf sistem olduğunu her geçen gün deneyimlediğimizi belirtmek istiyoruz. Yasamanın etkisizleştirildiği, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bir hızlandırılmış noter haline getirildiği bir sistem ile karşı karşıyayız.
Bilinmelidir ki halkların teveccühü bu sistem için söz konusu değildir. Demokratik, çoğulcu, sorumlu, muhalefetin denetim görevinin güçlendirildiği bir meclis ihtiyacı hasıldır, zaruridir.”
Kaynak: http://aktifhaber.com/gundem/adalet-bakanligi-3-bin-553-soru-onergesinden-154unu-yanitlandi-h146028.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder