Putin’e 2036’ya kadar iktidar yolunu açacak anayasa değişikliği için Ruslar sandık başında - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

25 Haziran 2020 Perşembe

Putin’e 2036’ya kadar iktidar yolunu açacak anayasa değişikliği için Ruslar sandık başında



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 2024’ten itibaren 12 yıl daha görev yapmasını mümkün kılacak anayasa referandumu için oy verme süreci bugün başladı.

ZAFER GÜNÜ ETKİNLİKLERİ SONRASINA ERTELENDİ

Referandumun ilk etapta 22 Nisan’da yapılması öngörülüyordu. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle oy kullanma işleminin başlaması 25 Haziran’a ertelendi. Bu tarih, aynı zamanda yine koronavirüs nedeniyle 24 Haziran’a ertelenen ve Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı galip gelmesi nedeniyle kutlanan Zafer Günü’nün 75’inci yıl dönümü törenlerinden bir gün sonraya denk geliyor.



Gözlemciler, Zafer Günü kutlamalarının milliyetçi duyguları artıracak şekilde planlandığını ve bunun da genellikle Putin’in lehine bir durum yarattığını söylüyor.



1 TEMMUZ’A KADAR OY KULLANILABİLECEK

Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan önlemler nedeniyle referandum için yeterli zaman sağlanabilmesi amacıyla seçmenler 1 Temmuz’a kadar oy kullanabilecek.



Oy kullanma merkezlerinde aynı anda bulunabilecek kişi sayısı sınırlandırılırken, Moskova gibi bazı bölgelerde de oy kullanma işlemi elektronik olarak yapılacak

PUTİN’E ALTIŞAR YILLIK 2 DÖNEMİN YOLU AÇILIYOR

Değişikliklerin kabul edilmesi halinde, Putin’in şu ana kadar üst üste görev yaptığı dönem sayısını sıfırlanıyor.

Mevcut görev süresi 2024’te sona eren 67 yaşındaki Putin, altışar yıllık dönemlerle iki kez daha aday olabilecek ve adaylığını koyup, bu seçimleri de kazanması halinde de 16 yıl daha iktidarda kalabilecek.

Putin ise 2024 yılından sonra devlet başkanlığına aday olup olmayacağı ile ilgili kapıyı açık bırakıyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ NELERİ İÇERİYOR

Diğer değişiklikler içerisinde parlamentonun görev yetkileri de artırılıyor. Daha önce devlet başkanında olan başbakanı atama görevi parlamentoya devredilirken, yargıdaki atamalar konusunda ise devlet başkanının yetkileri artırılıyor.

Devlet başkanının yerel yönetimler ve belediyeler üzerindeki yetkilerinin kapsamı genişletiliyor.

Ayrıca evlilik kavramını kadın ve erkek arasındaki birlik olarak tanımlayan bir ibare de ekleniyor. Böylece eşcinsel evlilikler anayasaya aykırı hale getiriliyor. Putin, görevde bulunduğu süre boyunca eşcinsel evliliklerin asla yasallaşmayacağını vurgulamıştı.

Paketin içinde asgari ücretin geçim gideri düzeyinin altına düşmesini engelleyen ve emekli maaşlarının düzenli olarak artırılmasını öngören düzenlemeler de var.

Rusya gözlemcileri, bu değişiklikleri Putin’in geleneksel ve milliyetçi ideolojisinin anayasaya yansıtılması olarak yorumluyor.

REFERANDUM NEDENİYLE ELEŞTİRİLER

Rusya’da toplamda yaklaşık 110 milyon seçmen bulunuyor. Moskova referanduma katılımı artırmak için bir çekiliş de düzenledi. Devlet Başkanı Putin’e Rusya’daki yüksek koronavirüs vaka sayıları nedeniyle referandumla halk sağlığını gereksiz yere tehlikeye attığı eleştirileri yöneltiliyor. Kremlin’den ise bu konuda referandumun alışverişe çıkmaktan daha tehlikeli olmadığı açıklaması yapıldı.

Kremlin karşıtları seçmenleri referandumu boykot etmeye veya “hayır” oyu kullanmaya çağırıyor.

Seçim gözlemcileri ise referandumun birden fazla güne yayılmış olması nedeniyle kontrolün neredeyse imkansız olduğuna ve manipülasyon olasılığına dikkat çekiyor.

Rusya’nın ünlü blog yazarlarından Yuri Dud, Putin’in 2036 yılına kadar iktidarda kalmasının yolunu açan referandum için “namussuzluk” yorumunu yaptı.

Putin’in 2008’de çekilmiş ve birçok politikacının aksine güç bağımlısı olmadığını söylediği bir videosunu paylaşan blog yazarı Dud, Putin’in 1993’te Devlet Başkanı Boris Yeltsin döneminde kabul edilen anayasada değişikliğe gitmek gibi bir niyeti olmadığını birçok kez tekrarladığına da vurgu yaptı.



Kaynak: Aktif Haber http://aktifhaber.com/dunya/putine-2036ya-kadar-iktidar-yolunu-acacak-anayasa-degisikligi-icin-ruslar-sandik-basinda-h146836.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder