AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ay yolculuğu projesi fiyasko ile başladı. Yarım asırdan fazla uzayda olan ülkeler uzay çalışmaları için her yıl 10 milyarlarca dolar kaynak aktarırken Türkiye’nin ayırdığı para ise 5 milyon dolarla sınırlı kaldı. Akıllara ise son yıllarda yandaş şirketlere aktarılan milyarlarca dolar geldi.
YÜZDE 20’LİK RÜŞVETLER İÇİN 1 TRİLYON DOLAR VERİLDİ
Uzay çalışmalarına kaynak bulamayan hükumetin, bu paranın binlerce katını hiç ettiği belirlendi. AKP döneminde ayyuka çıkan, kitaplara konu olan kamu ihalelerinden yüzde 20 rüşvet alınması uygulaması ile 20 yılda 1 trilyon doların üzerinde kamu zararı oluşturulduğu tespit edildi.
BEŞLİ ÇETE’YE YÜZ MİLYARLARCA DOLARLIK ÖDEME
Dünya Bankası verilerine göre altyapı yatırımlarında en fazla ihale alan ilk 10 şirket arasında Saray’a yakın Limak Holding, Cengiz Holding, Kolin, Kalyon ve MNG Holding de bulunuyor. İlk 10 şirketin 5’i Türkiye’den. Bu şirketlere AKP döneminde yüz milyarlarca dolarlık kamu ihalesi verildiği resmi kayıtlarda yer aldı.
128 MİLYAR DOLAR BUHARLAŞTI
Damat Berat Albayrak’ın ekonomi yönetimi döneminde artan doları belli bir seviyede tutmak için Merkez Bankası ve kamu bankaları döviz sattı. Bu dönemde 128 milyar dolarlık döviz satılırken bu süreçte Merkez Bankası’nın net rezervleri tarihinde ilk kez eksiye dönerek eksi 55.5 milyara kadar geriledi. 128 milyar doların kimlere satıldığı ise bilinmiyor.
GARANTİLİ PROJELERE 75 MİLYAR DOLARLIK ÖDEME
Saray’a yakın şirketlere verilen kamu özel işbirliği projeleriyle 75 milyar dolarlık taahhüdün altına girildi. Bu projeler içinde aslan payı karayolu projelerine ait. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerine göre KÖİ projeleri aracılığıyla yapılan karayollarının yatırım bedeli 23,58 milyar dolar. Bunu 19,08 milyar dolarla havalimanları, 18,23 milyar dolarla enerji ve 11,59 milyar dolarla sağlık alanı takip ediyor. Diğer projelerle beraber yatırım toplamı 75 milyar doları buluyor.
UZAYA ASTRONOT GÖNDERMEK İÇİN 10 YIL PARA BİRİKTİRMEK GEREKECEK
Türkiye uzay araştırmaları için 5 milyon dolar ayırırken, uzay harcamaları için Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 23 milyar dolar, Avrupa Uzay Ajanı (ESA) 6 milyar euro, Rusya Uzay Ajansı 1,7 milyar dolar, Almanya Uzay Ajansı 1,1 milyar euro, Japon Uzay Ajansı 500 milyon dolar kaynak ayırıyor. Bir astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) götürmek için Rusya 80 milyon dolar, ABD merkezli SpaceX şirketi ise 50 milyon dolar talep ediyor. Uzaya astronot göndermek için yılda 5 milyon dolar kaynak ayıran Türkiye’nin 10 yıl para biriktirmesi gerekiyor.
Kaynak: http://aktifhaber.com/gundem/turkiyeyi-uzaya-goturecek-kaynak-akp-doneminde-boyle-ic-edildi-h156512.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder