Kademeli normalleşme çerçevesinde bugün uygulamaya geçen ‘yerinde karar’ döneminin ilk Bakanlar Kurulu toplantısı, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak. Toplantıda düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak 4 kategoriye ayrılan şehirlerdeki risk durumuna göre lokantaların açılmasından yüz yüze eğitime, hafta sonu yasaklarından hafta içi kısıtlama saatlerine kadar kademeli normalleşme kararları açıklanacak. Toplantıda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulunun tavsiyeleri konusunda kabineyi bilgilendirecek. Koca, mutasyonlu virüsün hangi şehirlerde ne durumda olduğunu, vaka tablosunu, alınabilecek tedbirleri ve esnetme önerilerini anlatacak.
YENİ BİR FELAKET Mİ?
Normalleşme adımlarını atmakta ısrarlı davranan iktidara İstanbul, Ankara ve İzmir Tabip Odaları karşı çıkıyor. Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre sağlık meslek örgütlerinin “Normalleşme için erken” uyarılarına kulak tıkayan iktidar, ülkeyi yeni bir felakete sürüklüyor.
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Osman Küçükosmanoğlu, vaka sayılarının şehir genelinde arttığını vurguluyor. “Günlük vaka sayılarında, önceki haftalara göre yüzde 20’lik veya yüzde 30’luk bir artış var. İstanbul, tam açılma için uygun değil. Ayrıca, bir taraftan da kapanma ve salgın tedbirlerinin vatandaşın sırtında bir sopa olarak kullanıldığı, Boğaziçi eylemleri gibi eylemler ve basın açıklamalarında gördük. Burada pandemi yasaklarının uygulanması konusunda bir problem olduğunu görüyoruz” dedi. Pandemi tedbirlerinin adil ve şeffaf olması gerektiğini vurgulayan Küçükosmanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaygın test yapılması lazım. Aşıda da oldukça yavaşız. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk kendisine aşı yaptırdı ama öğretmenlerin aşılanmasına neredeyse başlanmadı veya çok sınırlı sayıda öğretmene aşı yapıldı. Aşılamanın hızla yaygınlaştırılması lazım.”
NORMALLEŞME İÇİN ALTYAPI UYGUN DEĞİL
Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemür ise verilerin şeffaf bir şekilde açıklanması gerektiğine dikkat çekiyor. “Vakalarda şehir genelinde artış var. Bir taraftan mutant virüsler hızla yayılıyor. Normalleşmeye ilişkin adımlar atılacak bunun altyapısı da uygun olmalı. Bütün rakamlarım il, ilçe düzeyinde şeffaf bir şekilde açıklanması lazım. Biz il hıfzıssıhha kuruluna yazı yazmamıza rağmen bir karşılık alamadık ve bu kurula alınmadık. İl hıfzıssıhha kurulunda ortak akıl olması lazım” diye konuştu.
40’TAN FAZLA ŞEHİRDE MUTANT VİRÜS VAR!
İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı da test sayılarının hızla düştüğünü belirtti. “Test sayısını artırdığınız zaman vaka sayısı da daha yüksek çıkacaktır. İzmir’de bir artıştan söz edemezsek bile bir düşüşten de söz edemiyoruz” dedi. Çamlı, şöyle devam etti: Bizlerin önerdiği 14 günlük hatta 28 günlük kapanma hayata geçirilmedi. Bizzat Sağlık Bakanı’nın açıkladığı mutant virüs yayılımı var. 40’ın üzerinde şehirde mutant virüslerin görüldüğü söyleniyor. Aralık ayına göre şehir ve ülke genelinde vaka sayıları düşmüş olsa da İzmir’de şu an günlük vaka sayılarında yatay bir seyir var. Hâlâ salgın kontrol altına alınabilmiş değil. Her gün ölümlerimiz oluyor, günde 10 bine yakın vaka ve olgularımız var.”
Çamlı, geçen yıl haziran ayındaki ‘normalleşmeye’ dikkat çekti. “Kontrolsüz açılma Eylül ve Ekim ayında bir pike neden oldu. Bu yüzden de birçok vatandaşımız hastalandı ve hayatını kaybetti. Bu normalleşme sürecinde de bunları unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: http://aktifhaber.com/gundem/saglik-meslek-orgutlerinden-iktidara-korona-uyarisi-normallesme-anormal-h157367.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder