Bulgaristan’da yenilenen seçimlerde yine kazanan çıkmadı - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

13 Temmuz 2021 Salı

Bulgaristan’da yenilenen seçimlerde yine kazanan çıkmadı



Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu tarafından açıklanan ilk sonuçlara göre geçen Pazar düzenlenen seçimlerde eski Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişim İçin Yurttaşlar partisi (GERB) yüzde 23,9, popüler televizyon sunucusu ve şovmen Slavi Trifonov’ın Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi ise yüzde 23,7 oranında oy aldı.

Komünist kökenli Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) yüzde 13,51 ile üçüncü sırada yer alırken, onu yüzde 12,56 ile yolsuzluk karşıtı Demokratik Bulgaristan partisi izledi. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi ise yüzde 10,66 oranında oy aldı.

“PARÇALANMIŞ PARLAMENTO GÖRMEYİ BEKLİYORUM”

Bulgar sosyolog ve Alpha Research’ün yönetici direktörü Genoveva Petrova, “Tıpkı Nisan oylamasından sonra olduğu gibi, tek bir partinin kendi başına bir kabine kuramayacağı oldukça parçalanmış bir parlamento görmeyi bekliyorum” dedi.

Sofya Üniversitesi’nde siyaset bilimi öğretim görevlisi olan Ruzha Smilova, Trifonov’un büyük olasılıkla bir azınlık hükümeti kurmaya çalışacağını, ancak bunun zorlu bir görev olabileceğini belirtti.

Borissov’un Bulgar siyasetindeki on yıllık egemenliğine son vermek için mücadele eden Trifonov’un liderliğindeki İTN, bir kabine kurmak için daha iyi bir konumda görünüyor. Trifonov’un geçen yıl büyük bir hükümet karşıtı protesto dalgası sonrasında ilgi gören iki küçük yolsuzlukla mücadele partisiyle ittifak kurması bekleniyor. Ancak böyle bir ittifak kurulduğunda bile oyların ancak yüzde 42’sini toplayarak mecliste hükümet kurmak için gereken çoğunluğu bulamıyor.

ÜÇÜNCÜ BİR SEÇİM MÜMKÜN

Ancak haftalarca sürecek koalisyon görüşmeleri, hatta üçüncü bir seçim artık mümkün. Bu da Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’nin milyarlarca euroluk koronavirüs kurtarma paketini kullanmakta veya 2022 bütçe planlarını onaylamakta zorluk çekebileceği anlamına geliyor.

Hükümete dönme şansının zayıf olduğunu hemen kabul eden GERB genel başkan yardımcısı Tomislav Donchev gazetecilere verdiği demeçte, “Seçmenler bizim için hangi role karar vermiş olursa olsun, inandığımız şey için çalışmaya devam edeceğiz. Aslında muhalefet olmak, birinin ilkelerini savunmanın adil ve onurlu bir yoludur.”



Kaynak: Aktif Haber http://aktifhaber.com/dunya/bulgaristanda-yenilenen-secimlerde-yine-kazanan-cikmadi-h163876.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder