İnsan Hakları Derneği HRD, Türkiye’deki hukuka aykırı operasyonlarda zarar gören ve bu nedenle yurt dışına çıkmak zorunda kalan mağdurlara, sorumlu kişilerin yargılanmasını sağlamak için hukuki destek verecek.
Avrupa’ya siyasi sığınma talebinde bulunan avukatlar, eski bürokratlar ve girişimciler tarafından kurulan İnsan Haklarını Derneği Human Rights Defenders e.V(HRD) önemli bir çağrıda bulundu.
SORUMLARIN YARGILANMASI İÇİN HUKUKİ DESTEK
HRD, Türkiye hükümetinin hukuksuz operasyonlarında zarar gören ve halen yurt dışında yaşayan mağdurların sorumluların yargılanması için bulundukları ülkelerde suç durusunda bulunabileceklerini açıkladı. Dernek, bunun için mağdurlara hukuki destek verecek.
HRD’nin açıklaması şöyle;
17/25 Aralık 2013 yılındaki Büyük yolsuzluk operasyonundan sonra Hizmet Hareketi mensuplarına yönelik yapılan haksız, mesnetsiz hukuki linç soruşturmaları sonucunda hapsedilen, mesleğinden atılan, nezarethanelerde/hapislerde, işkenceye, kötü muameleye(hakaret, tehdit, sövme, tıbbi yardımdan mahrum bırakılan, malvarlığına el konulan mağdurlar. Avrupa Birliği bünyesinde Roma Statüsü kapsamında kabul edilen Evrensel Yetki çerçevesinde bu suçların faillerinin (hakim,savcı, polis, doktor, infaz memuru…) soruşturulması, haklarında tutuklama kararı çıkartılması için bu Statüye imza atan herhangi bir devlette (Almanya, İsviçre gibi) şikayet edebilir ve onların cezalandırılmasını isteyebilirler.
AİHM’İN YALÇINKAYA KARARI
Özellikle AİHM’in 26 Eylül 2023 tarihinde yayınlanan Yalçınkaya kararından sonra, Mahkemenin böylesi, (Türkiye’de 15 Temmuz 2016 sonrasında başlatılan terör soruşturmalarında ileri sürülen delillerle (bylock programı kullanma, Bank Asya’da hesabı bulunma, sendika üyesi olma gibi) mahkumiyet kararı vermenin Kanunsuz Suç ve Ceza Olmaz ilkesine göre, verdiği) kapsamlı karardan sonra gazeteci Nevşin Mengü’nün programında Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Kerem Gülay’ın da ifade ettiği gibi “AİHM kararına göre (Gülenistlere/Hizmet Hareketi mensubu olduğu iddia edilenlere yönelik yürütülen terör operasyonlarında) karar veren hakim, savcılar yurt dışına çıkarlarsa tutuklanabilirler ve bunun yapılması için bir zaman aşımı yok.”
YURT DIŞINDAKİ MAĞDURLAR NE YAPABİLİR, NEREYE BAŞVURABİLİR?
Hukuka aykırı terör operasyonları nedeniyle zarar gören, özgürlüğü, malvarlığı, hürriyeti, sağlığı, ailesi, öz saygısı, itibarı elinden alınan mağdurların bunlara karar veren hakim savcıların soruşturulması, tutuklanabilmesi için cesur bir adım atarak aşağıda vereceğimiz insan hakları derneğinin e-postasına ulaşması, başından geçenleri, Türkiye’den aynı nedenlerle göçe zorlanan uzman bir hukukçuya anlatmak istediğini, o hukukçunun hazırlayacağı başvuru dilekçesi esas alınarak derneğin tutacağı avukat aracılığıyla Almanya, İsviçre veya ilgili ülke savcılığı nezdinde suç duyurusu yapılmasını sağlaması gerekiyor. Mağdurların hikayeleri hukuki bir metin haline getiriliyor ve Alman bir avukata verilerek Federal Savcılığa Evrensel Yetki ile ilgili başvuruda bulunuluyor.
MAĞDURLAR İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR ÖDEV
Dernek tarafından yapılan duyuruda son olarak, mağdurların başvuru yapmalarının önemine dikkat çekilerek; Başvuru, sadece Türkiye’de kendine yapılan haksızlıkların faillerini cezalandırmak anlamına gelmiyor. Bunun yanında Türkiye hapishanelerinde haksız yere yatan binlerce insanın, yurt dışında bulunma fırsatını elde etmiş kader arkadaşlarının omzuna, kendilerine ait hakların korunması, faillerin cezalandırılması, uluslararası kamuoyuna bu zalimliklerin duyurulması için vazgeçilmez bir ödev yüklüyor. Türkiye’de 17/25 ve özellikle 15 Temmuz sonrası yargı ve polis eliyle Hizmet Hareketi Mensublarına yönelik yapılan zalimliklerin ne kadar sistematik ve yaygın olduğunun ispatı/kabulü Evrensel Yetki’nin kullanımı için yapılacak başvuruların yüzlerce ve belki binlerce olmasına bağlıdır.“ denildi.
MAĞDURLAR HUKUKİ DESTEK İÇİN AŞAĞIDAKİ ADRESE ULAŞABİLİR
Aktif Haber https://aktifhaber.com/gundem/turkiyedeki-hukuksuz-operasyonlarda-zarar-goren-magdurlara-sorumlularin-yurt-disinda-yargilanmasi-icin-hukuki-destek-verilecek.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder