Kemal Sunal’ın ailesi telif hakları davasını AYM’ye taşıyor - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

19 Eylül 2018 Çarşamba

Kemal Sunal’ın ailesi telif hakları davasını AYM’ye taşıyor

Kemal Sunal’ın ailesi, sanatçının rol aldığı filmlerin, sinema gösterimi dışında yayınlanmasına ilişkin açtıkları ‘telif hakkı’ davasında Anayasa Mahkemesi’ne gitme kararı aldı.

Sanatçının eşi Gül Sunal ile oğlu Ali ve kızı Ezo Sunal, düzenledikleri basın toplantısıyla Kemal Sunal filmlerinin telif haklarına ilişkin başlattıkları hukuk mücadelesine yönelik açıklamalarda bulundu.

“YAPIMCILAR NE İSTERSE VERMEYE RAZIYDI”

Gül Sunal, “Eğer yıllar önce yaptığı filmler için, bir gün ‘özel kanallar olacak, dvd’ler olacak veya internette yayınlanacak’ diye düşünülseydi o zaman bütün yapımcılar bütün hakları Kemal’e verirlerdi. Çünkü yılda iki-üç filmde oynuyordu ve yapımcılar bu filmler için ne isterse vermeye razıydı. Kemal, bunları öngörebilseydi bütün hakları o zaman alacaktı” diye konuştu.

“TELİF HAKLARI AÇISINDAN BÜYÜK HAKSIZLIK VAR”

Gül Sunal, Kemal Sunal filmlerinin gösteriminde telif hakları nedeniyle ortada büyük bir haksızlık olduğunu dile getirdi. Sunal, bu kapsamda mirasçıları olarak 2014’te Kemal Sunal ile film çeken bir yapımcıya açtıkları maddi ve manevi ilk davayı yerel mahkemede kazandıklarını, bunun Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından da onandığını belirterek, sonraki süreçte aynı konuda başka yapımcılara açtıkları davaların kararlarının aynı Yargıtay Hukuk dairesi tarafından aleyhlerine bozulduğunu anlattı.

Sunal “Yargıtay 11. Hukuk Dairesi kendi emsal kararını gözardı ederek dayanağı aynı olan bu davalarda farklı kararlar verdi. Bu kararın hiçbir hukuki gerekçesi olmayıp, fikri ve sanat eserleri kanunu hükümlerine aykırılık teşkil ediyor. Kanuna ve adalete karşı bu kararlar için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağımızı bildiririz.”dedi.

ALİ SUNAL: BABAMIN VASİYETİ VAR

Ali Sunal ise telif hakları için babasının da sağlığında konuya yakın ilgi gösterdiğini, kendilerine de vasiyeti olduğunu ve bu yüzden hukuki yollara başvurduklarını kaydetti. Sunal, “Bizlere bu filmleri sevdiren bu değerli sanatçıların bu eserlerde hakları olduğunu düşünüyoruz. Oyuncunun telif hakkı olmayan ülkeleri say deseniz, adını bilmediğimiz ülkeler çıkıyor. Bir yanlış varsa bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz” dedi.

 

The post Kemal Sunal’ın ailesi telif hakları davasını AYM’ye taşıyor appeared first on IPA - International Press Agency.



Kaynak: Gündem – IPA – International Press Agency http://ipahaber.com/2018/09/19/kemal-sunalin-ailesi-telif-haklari-davasini-aymye-tasiyor/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder