Kanal İstanbul için yandaşa ayrıcalık sağlayacak yasal değişikliği hazırlığı - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

3 Mart 2021 Çarşamba

Kanal İstanbul için yandaşa ayrıcalık sağlayacak yasal değişikliği hazırlığı


CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, TBMM’ye sunulan 7 yasada değişiklik yapılmasını öngören 12 maddelik yasa teklifinde, iktidara yakın şirketlere yeni ayrıcalıklar tanındığına dikkat çekerek, Kanal İstanbul ile yol bağlantısının sağlanacağı Kuzey Marmara Otoyolu kapsamındaki Nakkaş-Başakşehir kesimi ihalesine dış kredi sağlanması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ilk kez kefil olacağını açıkladı.
Akın, “İktidar yanlısı şirket dış kredi bulsun diye Ulaştırma Bakanlığı’nın kefil olması için yasal düzenleme yapılıyor. İktidar; Kanal İstanbul’a henüz tek bir çivi bile çakılmadan bağlantı yolu için özel yasa değişikliği yapmak istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhuiryet'ten Erdem Sevgi'nin haberine göre Akın, şunları kaydetti:

“Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılacak proje için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kefil olması yeterli bulunmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı da borç üstlenim anlaşmasına taraf olmak istemedi. Yurt dışından para bulunamayınca iktidar bugüne kadar uygulanmayan bir yöntemi hayata geçirmeyi amaçlıyor. İlk kez Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kefil olması için düzenleme yapılacak. Esnafımız, salgında yeteri kadar desteklenmediği için peş peşe iflas etmeye başlarken, ekmek kapısına kilit vururken iktidar; inatla yapacağını duyurduğu Kanal İstanbul’un yol bağlantısı için dış kredi bulamayınca; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı kefil göstermek için yasa değişikliği yapıyor."

Son olarak AKP İstanbul İl Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul projesinin etüt kapsamında yer alan tüm teknik çalışmaların tamamlandığını açıklarken "Kanal İstanbul'u yapacağız, inadına yapacağız ve İstanbul nasıl güzelleşecek, bunu da görecekler" demişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Erdoğan'ın bu çıkışına "İstanbul'la inatlaşma peşinde olanlara 23 Haziran seçimlerini hatırlatıyorum" karşılığını vermişti.

Maliyet-getiri dengesi ve çevreye olan zararı nedeniyle Kanal İstanbul projesine çok sayıda uzman karşı çıkıyor. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın açıklamasına göre, Kanal İstanbul projesinin 2025 sonu 2026 gibi tamamlamış olması öngörülüyor.
 



Kaynak: http://aktifhaber.com/gundem/kanal-istanbul-icin-yandasa-ayricalik-saglayacak-yasal-degisikligi-hazirligi-h157477.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder