Doğu Akdeniz’de Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs’ın 2024 planı - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

9 Mart 2021 Salı

Doğu Akdeniz’de Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs’ın 2024 planı



İsrail ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi, en uzun ve en derin deniz altı kablosuyla elektrik hatlarını birbirine bağlayacak. Projenin 2024 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Üç ülke elektrik ağlarını birbirine bağlayacak elektrik hattının inşasına ilişkin mutabakat Rum Kesimi’nin başkenti Lefkoşa’da imzalandı.

DÜNYANIN EN UZUN VE EN DERİN HATTI OLACAK

Mutabakat uyarınca yaklaşık bin 208 kilometre uzunluğundaki hattın Lefkoşa üzerinden Yunanistan’ın Girit adasına ulaştırılması planlanıyor. Hattın İsrail-Lefkoşa ayağı 310, Lefkoşa-Girit ayağı 898 kilometre uzunluğunda olacak.

İsrail’in enerji güvenliği açısından önemli bir adım olarak değerlendirilen “EuroAsia Interconnector” (Avrasya Bağlantısı) adlı projenin, dünyanın en uzun ve en derin yer altı elektrik bağlantısı olacağı belirtiliyor.

İSRAİL’E REZERV ELEKTRİK KAYNAĞI

Mutabakatı imzalamak için Lefkoşa’ya giden İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, oluşturulacak hattın acil durumlarda rezerv elektrik kaynağı olarak kullanılmasının planlandığını belirterek “Döşenecek kablo, acil durumlarda Avrupa kıtasından elektrik teminini sağlayacak ve güneş enerjisi üretimine bağımlılığımızı azaltacak” dedi.

AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyetinin Enerji Bakanı Natasa Pilidu ise projenin Ada’nın enerjideki izolasyonunu ve ağır yakıtlara bağımlılığını sona erdirmede önemli bir adım olduğunu söyledi.

Projeyi 2016 yılında onaylayan AB Komisyonu da inşa sürecine 769 milyon dolarlık katkı sağlayacak. Projenin toplam maliyetinin 900 milyon dolar civarında olması bekleniyor.

İsrail Enerji Bakanlığı, projenin 2024 yılına kadar tamamlanmasının beklendiğini ve 1000-2000 megawatt (MW) kapasitede olacağını bildirdi.

Bağlantı yaklaşık bin 500 km uzunluğu ve maksimum 2 bin 700 metre derinliğiyle, şimdiye kadar yapılmış en uzun ve en derin deniz altı elektrik kablosu olacak.



Kaynak: Aktif Haber http://aktifhaber.com/dunya/dogu-akdenizde-yunanistan-israil-ve-guney-kibrisin-2024-plani-h157792.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder