İran, Türkiye’yi ikinci kez yalanladı: Helikopter enkazı, İran İHA’ları tarafından bulundu - TRHABER

TR Haber | Tüm Haberler | @Tr__Dunya @Tr__Spor @Tr__WEB @trhbr1 @Tr__Teknoloji hesaplarımız twitter tarafından kapanmıştır. ==>> @Tr_Hbr_ @TR__Tube @Magduriyetler_ @Tr__Ekonomi Tr__News hesapları aracılığıyla yayındayız.

 TR NEWS
LightBlog

21 Mayıs 2024 Salı

İran, Türkiye’yi ikinci kez yalanladı: Helikopter enkazı, İran İHA’ları tarafından bulundu

İran, Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin enkazının Türkiye’nin gönderdiği ‘Akıncı İHA’sı‘ tarafından bulunduğu açıklamalarını ikinci kez yalanladı. İranlı yetkililer, Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan’ın da içinde bulunduğu helikopterin enkazın İran’a ait İHA’lar tarafından bulunduğunu duyurdu. Daha önce de İran Kızılayı Başkanı Pirhossein Kolivan, operasyonun tamamen İranlı ekipler tarafından yürütüldüğünü ve dışarıdan yardım alınmadığını açıklamıştı.

İran ile Türkiye arasında Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasında “enkazı kim buldu?” tartışması yaşanıyor. AKP’liler ve onların yandaş medyası helikopter enkazını Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın firmasının ürettiği Akıncı İHA’sının bulduğu yönünde propaganda yaparken, İran’dan ikinci resmi yalanlama geldi. İran, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin düşen helikopterinin enkazının kendi İHA’ları tarafından bulunduğunu açıkladı.

İlk olarak İran Kızılayı Başkanı Pirhossein Kolivan, operasyonun tamamen İranlı ekipler tarafından yürütüldüğünü ve dışarıdan yardım alınmadığını açıklamıştı.

İran medyasındaki haberlerde ise, Reisi’yi taşıyan helikoptere 12 saatten uzun süre ulaşılamadığı aktarılmıştı. Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Rusya ve Türkiye helikopterin bulunması için yürütülen arama kurtarma çalışmalarına destek önerisi yapmıştı. Türkiye’den kalkan Akıncı İHA da kurtarma görevine katılmıştı.

Anadolu Ajansı’na göre hava aracı helikopter enkazı ile görsel teması gece sağlamış ve görev sırasında edindiği bilgileri İran ile anlık olarak paylaşmıştı. Erdoğan da açıklamasında helikopterin enkazının ‘Akıncı İHA’ tarafından bulunduğunu iddia etmişti.

İRANLI YETKİLİLER İKİNCİKEZ TÜRKİYE‘Yİ YALANLADI

Ancak BBC Monitoring’e (BBC İzleme Servisi) göre İranlı yetkililer konuyla ilgili açıklamalarında enkazın bulunmasında İranlı İHA’ların kullanıldığını belirtti. İran Kızılayı Derneği Başkanı Pirhossein Kolivan, helikopterin konumunu kendi imkanlarıyla bulduklarını belirtti: “Operasyon tamamen İranlı kurtarma ekipleri tarafından yürütüldü. Dışarıdan yardım almak, dış ülkelerden yardım alındığı yorumları söylentiden ibaret. Sahadaydım. Sevgili [kurtarma ekiplerimiz] bir saniye bile dinlenmeden ve uyumadan çalıştı. Helikopter enkazını gören İHA İran Kızılayı’na aitti.”

ENKAZ, AKINCI İHA’SININ BULDUĞU YERDEN 10 KM UZAKTAYDI!

Devlete ait IRTV1 kanalı da aynı gün TSİ 19.30’daki yayınında düşen helikopterin enkazını İranlı İHA’ların bulduğunu açıkladı. Yayına katılan kanalın Savunma Masası Muhabiri Younes Şadlou, yerel saatle 5.30 sularında İslami Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü’ne ait özel bir İHA’nın helikopteri Uzi köyünün güneybatısında tespit ettiğini söyledi. Şadlou, operasyonda Türkiye ve Rusya’nın rolü hakkındaki soruya şöyle yanıt verdi: “Türk İHA’sı, Türkiye’nin isteği ve İranlı yetkililerin kabul etmesiyle kurtarma operasyonu için yardıma geldi. Dahası Rusya da katılmak istedi ve kendi özel kurtarma donanımlarını gönderdiler. Ancak İran İHA’sının bulduğu helikopterin konumu, Türk Akıncı’nın paylaştığı konumdan 10 km uzaktaydı.”

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 19 Mayıs’ta İran-Azerbaycan sınırında baraj açılış törenine katıldı. Reisi, beraberinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle dönüşte helikopter kazası geçirdi.



Kaynak: https://aktifhaber.com/gundem/iran-turkiyeyi-ikinci-kez-yalanladi-helikopter-enkazi-iran-ihalari-tarafindan-bulundu.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder